Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Božiček za en dan na Vrhniki

Dobrodelna praznična akcija Božiček za en dan je letos prišla tudi na Vrhniko, saj je v razstavišču Moja Ljubljanica, v Kulturnem centru Vrhnika, letos prvič zbirno mesto za oddajo božičkovih paketov. Darila lahko pri nas oddate od 15. novembra do vključno 5. decembra, od torka do nedelje med 10. in 18. uro

Dobrodelno praznično akcijo Božiček za en dan je leta 2012, po vzoru južnoafriške akcije Santa ShoeBox, v Sloveniji začela Savina Goličnik. Projekt temelji na humanitarnosti, ustvarjalnosti in osebnem pristopu, saj Božički izvejo otrokovo ime, starost in regijo, od koder prihaja. Navkljub temu pa je anonimnost otrok še vedno zagotovljena.

Božiček za en dan je lahko prav vsak. Na spletni strani www.bozicekzaendan.si se lahko registrirate in izberete otroka ki mu nato napolnite škatlo - organizatorji priporočajo škatlo za čevlje ali škornje. Škatlo poljubno okrasite, pokrov zavijete posebej in ga z elastiko pritditi na škatlo, saj bodo prostovoljci vsa darila pregledali, umaknili neprimerna darila, kot so strgana in umazana oblačila ali sveže pecivo, in po potrebi dopolnili. Tako pripravljeno darilo nato oddate na zbirnih mestih, ki so po vsej Sloveniji, letos pa prvič tudi na Vrhniki, na razstavi Moja Ljubljanica v Kulturnem centru Vrhnika. 

Cilj organizatorjev je, da se darilo za obdarovanca premišljeno sestavi, tako da res nariše nasmeh na obraz. 

Pravilnik projekta tako določa, da naj darilo vsebuje šest stvari in sicer:

- nekaj za "cartanje" (najpogosteje je to plišasta igračka, bodite pozorni na starost svojega obdarovanca),
- pripomoček za osebno higieno (zobna krtačka, gel za prhanje šampon …),
- nekaj za šolo (barvice, flomastri, knjiga …),
- nekaj za igranje (avtomobilček, žoga, punčka, odvisno od starosti; pri starejših otrocih lahko igračo izpustite in jo nadomestite z dodatno šolsko potrebščino),
- kos oblačila (rokavice, kapa, nogavice, majica …) in
- nekaj sladkega.

Tako lahko vsak od nas, po svojih najboljših močeh, pripomore k temu, da bo v prazničnih dneh na obrazih otrok več nasmehov in v očeh več iskric veselja.

Oglejte si tudi