Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Visok jubilej - Upokojensko društvo Vrhnika praznovalo sedemdesetletnico

Vrhnika, 3. september – V veliki dvorani Cankarjevega doma je Društvo upokojencev Vrhnika obeležilo visoki jubilej svojega obstoja – sedemdesetletnico. Jubileja so se udeležili visoki predstavniki stanovskega druženja na nacionalni  in predstavniki družbenih organizacij na lokalni ravni ter seveda vrhniški župan. Jubilej so obeležili z izdajo zbornika, pa tudi s podelitvijo priznanj najbolj zaslužnim članicam in članom.
Društvo je iz skupine 50 članov leta 1951 v sedmih desetletjih preraslo v največje društvo v občini, ki danes šteje preko tisoč sto članov, v svojih najboljših časih pa tudi preko 1500. Da društvo dosega take zavidljive številke, je posledica dobrih vodstev, ki so delali v dobrobit članstva, bogatili programe dejavnosti in izboljševali pogoje za delovanje v lastnih prostorih.

»Dolga leta je kot edina organizirana oblika rekreacije prednjačilo balinanje, kasneje se je pridružil  pikado, pohodništvo, plesne vaje, plavanje, splošna telovadba. Poleg enodnevnih izletov po Sloveniji in tujini smo ponudili tudi tridnevne v tujino, kar je bilo dobro sprejeto. Vrata je odprlo več delavnic od učenja tujih jezikov, zdravstvenih predavanj, ročnih del, klekljanja in izdelovanja raznovrstnih voščilnic,« je na slovesnosti pojasnjevala Elica Brelih, predsednica društva. »Z vključitvijo v projekt Starejši za starejše smo začeli delovati tudi na terenu, kjer odkrivamo raznovrstne probleme in težave starejših, ki se velikokrat počutijo osamljene, zaznavamo  potrebe po humanitarni pomoči,  zato  pomagamo  s prehranskimi paketi , da bi ostali čim dalj časa v domačem okolju, pa postorimo tudi marsikatero manjše opravilo.«
Gostitelja, Društvo upokojencev, je na slovesnosti nagovoril tudi župan Daniel Cukjati, ki je pohvalil dejavnost in odločitev začetnikov društvene dejavnosti. »Društvo je bilo ustanovljeno po drugi svetovni vojni, ko je gospodarstvo zelo počasi okrevalo, zato so bila tovrstna društva zelo dobrodošla organizacija družabnosti in aktivnosti. V sedmih desetletjih je društvo preraslo v eno največjih in, upam si trditi, tudi eno najbolj aktivnih v občini. Vaša dejavnost kaže na to, da jesen življenja ni nujno treba, da je turobna, pač pa je lahko vesela in prijazna. Na nas mladih je, da vam prisluhnemo in poskušamo pomagati, kajti tudi sami se bomo nekoč znašli v vaši vlogi.« Dejal je še, da je Vrhnika danes lepa, ampak ne po zaslugi zadnjih dveh ali deset let. »Ne, Vrhnika je lepa zaradi vas starejših, ki ste jo gradili. Vi ste postavili temelje, mi pa gradimo naprej.«

Tako visok jubilej seveda ni ostal spregledan na zvezni ravni upokojenskega združenja, zato se je prireditve udeležil tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki je pohvalil dejavnosti društva, mu zaželel še veliko uspešnih let in v sklepnem delu povabil k cepljenju.

Na uro dolgi proslavi so najbolj zaslužnim članom podelili priznanja, poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program v izvedbi Okteta Raskovec ter Ele in Pie Govekar. Program je povezovala Mirjam Suhadolnik. Po koncu uradnega dela je sledilo druženje v preddverju dvorane, kjer je bilo dovolj priložnosti za obujanje spomina na prehojeno društveno pot.

Gašper Tominc, foto: GT

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Priznanja

Srebrna društvena priznanja so prejeli Željko Jadanić, Nada Kostanjevec, Frenk Petrič, Erika Slatner, Andrej Štular in Andrej Verbič.


Zlata priznanja društva so prejeli: Marina Jereb, Francka in Janko Plestenjak, Jelka Šantelj, Andrej in Milena Velkavrh.

Pisna priznanja Osrednjeslovenske pokrajine, Mestne zveze Ljubljana sta prejeli Meta Miklavčič in Sonja Repnik, priznanje odličnosti pa Ivica Česnik, Metka Grom, Metka Krašovec in Marinka Petkovšek.


Priznanje odličnosti s plaketo je prejelo Društvo upokojencev Vrhnika in Elica Brelih.


Pisna priznanja ZDUS za zasluge na področjih administrativno finančnega dela, kulture, izletništva in pohodništva  so prejele Marjana Kolenko, Marta Rijavec, Ivanka Sluga, Nežka Vihtelič in Sonja Zalar Bizjak.

Priznanje za dolgoletno prostovoljstvo v projektu »Starejši za starejše« je prejela Vesna Stare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upokojensko društvo Vrhnika – kratka zgodovina (povzeto po zborniku društva)

Leta 1950 je vzplamtela želja po organizirani obliki upokojenskega združevanja, ki se je realiziralo leto dni kasneje, 10. junija 1951. Na ustanovnem občnem zboru je bilo prisotnih 50 upokojenk in upokojencev. Prvi predsednik je bil Janko Bogatec, ki je društvo vodil nadaljnjih 13 let. V času njegovega mandata je članstvo društva naraslo na 600 članov. Društvo je imelo do leta 1958 svoje prostore v Črnem orlu, leta 1963 pa so kupili staro stavbo na tedanji Tržaški 10, danes Tržaška 12. Od takrat do danes so potekala različna obnovitvena in adaptacijska dela na omenjeni stavbi, kajti število članov se je nenehno samo povečevalo. Velik mejnik je prineslo leto 2005, ko so z novimi prostori dobili tudi večnamenski prostor, kjer se lahko odvijajo kulturne prireditve, razstave, pevske vaje, predavanja, telovadba… Poseben mejnik v delovanju društva je bilo leto 2020, ko so zaradi kovida morali prenehati izvajati skoraj vse dejavnosti. Nadaljevali so le z najnujnejšimi: humanitarno pomočjo in projektom »Starejši za starejše«. Občni zbor je bil prvič v zgodovini izveden preko elektronske pošte.  Društvo je na vrhuncu štelo 1505 članov, danes jih šteje okoli 1100. Kljub pestrosti programov, ki že zdavnaj ne obsegajo samo pohodništva, izletov in balinanja, številčnost članstva počasi upada. »Časi se spreminjajo, a mobitel in računalnik ne bosta in ne moreta nadomestiti pristnih medčloveških stikov, nasmeškov, objemov in toplih stiskov rok,« je zapisala v zborniku predsednica Elica Brelih, zato vabljeni v njihove društvene vrste.

Oglejte si tudi