Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Vgradnja čistilne naprave na Planini

Planinsko društvo Vrhnika je v kratkem izvedla dve veliki investiciji na Planini nad Vrhniko in sicer vgradili so 12 kubični vodni zbiralnik in čistilno napravo, ki jo je potrebno samo še povezati na infrastrukturo v zavetišču.
Marsikdo niti ne ve, da se je v letih od odprtja razglednega stolpa na Planini nad Vrhniko (daljnega 10. maja 2008) na Planini dogajalo mnogo stvari in se še vedno dogaja.

Po sklepu upravnega odbora društva se je preostanek sredstev od izgradnje stolpa namenil za nakup 12.000 litrskega vodnega zbiralnika in sredi septembra 2009 je bil zbiralnik dan v delovanje, kar je največ zasluga našega predsednika Romana Novaka.

Vsa ta leta pa nismo mirovali, vedno so se našla, poleg čistilnih in delovnih akcij, tudi druga manjša vzdrževalna dela, ki smo jim lahko bili kos.

Na svoji prvi seji v letu 2012 je Upravni odbor Planinskega društva Vrhnika obravnaval tudi točko: Obravnava predloga za izgradnjo čistilne naprave za zavetišče na Planini.

Predsednik društva je člane upravnega odbora seznanil. da bodo do leta 2017 morale imeti vse stavbe, ki nimajo možnosti priklopa na kanalizacijo, urejene čistilne naprave. PZS naj bi v mesecu juniju 2012 poslala vsem planinskim društvom, ki še nimajo urejenega odvajanja odplak, pozive o prijavi za sofinanciranje iz Fundacije za šport. Predlagal je, da zaradi dolgotrajnosti postopka ne čakamo na razpis, ampak se odločimo le za svetovanje s strani članov Gospodarske komisije PZS-ja. Pri urejanju dokumentacije in nadzoru bosta sodelovala naša člana Metka Kraševec in Jernej Drašler ob sodelovanju predsednika, Romana Novaka, podpredsednika društva, Janeza Petriča in tajnika, Mirka Malneršiča.

Soglasno je bil sprejet sklep, da gre Planinsko društvo Vrhnika v postopek izgradnje čistilne naprave na Planini brez sofinanciranja države.

Na isti seji je bil sprejet tudi sklep, da se odkupi zemljišče pod zavetiščem, ki je v lasti Turističnega društva Blagajana, zemljišča, na katerem bo stala čistilna naprava.

In "beseda je meso postala". Odkupili smo zemljišče od TD Blagajana, nabavili čistilno napravo, jo namestili na določeno mesto in le še nekatera zidarsko - instalacijska dela bodo potrebna, da bo naprava začela opravljati svoje poslanstvo. Tako, kot je obljubil predsednik društva, gonilna sila celotnega projekta, še vse pred prihajajočo zimo, saj nas tudi današnji sneg ni presenetil.

Ker ne znamo dosti govoriti naj raje spregovorijo fotografije v naši foto galeriji o vgradnji vodnega zbiralnika in vgradnji čistilne naprave ter na spletni strani zavetišča.

Besedilo: Milan Jerman

Foto: Roman Novak in Milan Jerman 

Oglejte si tudi