Po letu dni znova organizirana strokovna ekskurzija z govedorejskim društvom dr. Janez Verbič Vrhnika. Tokrat nas je pot peljala v Savinjsko regijo. Tudi letos je bila pobuda upravnega odbora društva, da se v okviru letnega plana organizira strokovna ekskurzija. Na sestanku je bila izražena želja, da bi si ogledali mlečne kmetije ter podjetje, ki izdeluje strojno mehanizacijo. Na pot smo se odpravili v soboto 19.10 v zgodnjih urah. Prva kmetijo, ki smo jo obiskali, je mlekarska kmetija Podpečan, ki se ukvarja s predelavo mleka. Dobrodošlico nam je izrekel Andrej Podpečan, ki se s kmetijstvom na domači kmetiji ukvarja že celo življenje. Kmetija se nahaja v Žalcu, natančneje v Galiciji. Kmetija obdeluje 44 hektarjev kmetijskih površin in redi okoli 130 glav živine s prevladujočo rjavo pasmo. Zaradi intenzivne prireje prevladujejo njivske površine na katerih se prideluje predvsem koruza, sirek, lucerna ter pšenica. Zaradi novih pravil pogojenosti v sklopu Dobri kmetijski in okoljski pogoji (DKOP) mora zaradi prevladujoče koruze izvajati ozelenitev preko zime pri triletnem kolobarju oziroma osnovni dvoletni kolobar. Kmetija je vključena poleg osnovnih plačil (neposredna plačila, omejeni dejavniki - OMD) tudi v intervencijo Shema za okolje in podnebje (SOPO), saj izvaja že omenjene ozelenitve preko zime (ZEL) ter gnoji z organskimi gnojili z majhnimi izpusti v zrak (NIZI). Za izvajanje zahtevka NIZI ima kmetija na voljo gnojevko ter strojno mehanizacijo, ki direktno aplicira gnojevko na/v tla. Kmetija je vključena tudi v Kmetijsko okoljska podnebna plačila (KOPOP), saj ima izračunane krmne obroke ter Dobrobit živali (DŽ), saj ohranja čredo proste Bovina virusne diareje (BVD). Andrej nam je razkazal novi hlev, predelovalni objekt, zorilnico ter prodajalnico (mlečni in suhomesnati izdelki). S predelavo mleka na kmetiji se ukvarja hčerka Martina. Kmetija ima v sklopu degustacije tudi wellness center. Andrej Podpečan pri predstavitvi kmetije (foto: Matej Vidrih).Pot smo nadaljevali v podjetje SIP, ki izdeluje strojno mehanizacijo. Ker ob sobotah ni obrata izdelave strojev smo si ogledali razstavni salon. V kratki in jedrnati predstavitvi nam je bilo predstavljeno delovanje podjetja v zadnjih 70 letih od ustanovitve, trg prodaje mehanizacije ter opis mehanizacija znotraj razstavnega salona. Podjetje je na koncu podarilo vsakemu udeležencu kapo ter svinčnik, najmlajšim sestavljanko.Predstavitev podjetja SIP (foto: Matej Vidrih)Ker smo bili časovno omejeni smo se morali odpraviti na pot, saj je bila na sporedu še kmetija Čretnik, ki je dobila leta 2023 naziv Naj hlev Ljubljanskih mlekarn. Kmetija se nahaja v Žalcu, natančneje Pernovo. Kmetija obdeluje 33,5 hektarjev kmetijskih površin in redi okoli 90 glav živine s prevladujočo črno-belo pasmo. Zaradi intenzivne prireje mleka prevladujejo njivske površine na katerih se prideluje predvsem koruza za silažo, deteljno-travne mešanice, lucerna ter žita. Kmetija poleg zgoraj naštetih ukrepov, ki jih izvaja kmetija Podpečan, tudi Konzervirajočo obdelavo tal (KONZ), Precizno gnojenje in škropljenje (PGS) in Kolobar 1 (KOL 1). Pred vstopom v hlev nam je nosilec kmetijskega gospodarstva Simon Čretnik dal obujke zaradi možnega prenosa predvsem bolezni, saj večina obiskovalcev doma redi govedo. S tem smo izboljšali biovarnost, saj lahko tudi ljudje prenašajo bolezni (vektorji) preko okužene opreme in oblačil (Bovina virusna diareja, zimska driska, dermatofize, respiratorne bolezni).Po končanem ogledu kmetij smo se odpravili na kosilo na izletniško kmetijo Potočnik (Prebold, Matke), ki ima s tem namenom odprto tudi dopolnilno dejavnost. Po končanem kosilu pa smo tudi letos podelili kipec Pastirček. Kipca prejme najboljši pastir oziroma pastirica goveda. Podelitev lesenega kipca je na območju Vrhnike tradicionalna že od leta 2008, in sicer lesenega kipca za leto dni prejme najboljši pastir ali pastirica, ki pase živali na način, da je travinje kar se da dobro popaseno in da travna ruša ni poškodovana. Letos je kipca prejela mlada kmetica Tjaša Gabrovšek. Čestitke!
Predsednik društva Simon Stržinar podeli kipec Pastirček najboljši pastirici za leto 2024 Tjaši Gabrovšek
Blaž Bavdek
foto: Matej Vidrih



