Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Barjani na poti skozi Zalo

Na dan, ko smo se Slovenci, še posebno pa Vrhničani, spomnili na 140. letnico rojstva Ivana Cankarja, smo se pohodniki iz skupine Barjani odpravili na pot skozi Zalo. Pot nas je  spomnila na še enega velikega slovenskega pisatelja, Ivana Tavčarja, saj je to tematsko pot TD Žirovski vrh uredilo na podlagi pisateljeve povesti »V Zali«.

Avtobus je nas, 33 pohodnikov, zapeljal do kmetije Pr' Bukovcu na Žirovskem vrhu, od koder smo krenili na pohod. Mimo velikih mravljišč in mladih jelk smo prispeli na vrh Zale (899 m).  Malo nižje, na lepi gozdni jasi, ki jo krasi lična brunarica in številni didaktični pripomočki, smo se malo odpočili, na igralih pa smo se nekateri tudi malo razvedrili. Nedaleč od jase smo se srečali z medvedko Štefko z mladičem. Medvedka, narejena iz mahu, nam je dovolila, da smo se slikali v njeni družbi. Pot nas je vodila mimo preprog borovnic, ki so v polnem cvetenju. Med potjo smo se ustavili na  dveh kmetijah, kjer so nam prijazni domačini z veseljem pokazali zelo lepe rezbarske umetnine in lične lesene izdelke. Uživali smo tudi ob lepih razgledih na vrhove nad Žirovsko kotlino. Ob slikoviti strugi potoka Zala in mimo  bunkerjev na Rupnikovi liniji, smo se že bližali našemu cilju, kjer smo zjutraj pričeli pohod.

Prijetno utrujeni smo sedli v avtobus, okusno obaro pa smo si privoščili v gostilni Kasarna v Smrečju. Jutranji zamudnik Jože se nam je za zamudo opravičil in nas pogostil s kavico.  Vso pot smo imeli oblačno  vreme, a dežja k sreči ni bilo. Preživeli smo spet en lep in prijeten dan in se polni pozitivne energije vrnili domov.

Zapisala: Dragica in Andrej Verbič

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič

Oglejte si tudi