Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
10°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

Dobrodelni koncert za pomoč potrebnim

Vrhnika, 25. november – V Cankarjevem domu je potekal že 17. dobrodelni koncert 'Dva novčiča', ki ga organizira Župnijska karitas Vrhnika. V slabih dveh urah se je na odru zvrstilo deset glasbenih, plesnih in vokalnih skupin, izkupiček od prodanih vstopnic in zbranih prostovoljnih prispevkov pa bo namenjen družinam v stiski.
Konec novembra se začenja vseslovenski Teden Karitas. Namen tega tedna je osvetliti delo in poslanstvo Karitas, ki vključuje pomoč socialno ogroženim, bolnim, starejšim in drugim ranljivim skupinam v družbi. Teden Karitas pogosto vključuje različne aktivnosti, kot so dobrodelni koncerti, zbiranje sredstev, osveščanje o socialnih problematikah, delavnice in druge dogodke. Uvod v Teden Karitas na Vrhniki je bil tradicionalni koncert 'Dva novčiča', ki je dobil ime po ubogi vdovi, ki je v templjsko zakladnico vrgla dva majhna bakrena novčiča, ki sta skupaj pomenila zelo majhno vrednost. Jože Kern, tajnik Škofijske karitas Ljubljana je spomnil, da je v Božjih očeh pomembnejša iskrenost in žrtvovanje, ne pa velikost daru. Prilika o ubogi vdovi služi kot opomnik, da se vrednost dejanj ne meri po zunanji velikosti ali materialni vrednosti, temveč po notranji predanosti in po tem, kaj ta dejanja pomenijo za osebo, ki daje. Mohor Rihtaršič, direktor vrhniške Karitas, je prav tako spomnil na pomoč sočloveku. 'Letos so bile naše dežele prizadete od naravnih nesreč. Takrat smo spoznali, kako pomembno je hitro prepoznati potrebe ljudi v stiski in jim dati občutek, da niso sami. Teden Karitas nas spodbuja prav k temu, da prinašamo upanje in veselje do življenja ljudem, ki so se znašli v stiski.' Podžupan Mirko Antolović, ki je zbrane nagovoril v imenu občine, je pohvalil organiziranost prostovoljstva v občini in v duhu prilike o dveh novčičih dejal, da včasih pomaga tudi že samo prijazen objem, pogovor ali stisk roke.
Prireditev so obogatili vrhniški in drugi izvajalci. Prva je oder zasedla folklorna skupina iz Župnijskega vrtca pod vodstvom Veronike Novak in Anje Sečnik s točko 'Teta, prihajamo po kruh'. Za njimi je dvorano razveseljeval Ansambel Javor, reden gost Karitasovih koncertov na Vrhniki, ter Marko Nzobandora na kitari in Anja Debevec na violini. Klapi Kamerati in Lumin sta v dvorano vnesli dalmatinski melos, Horjulski kvintet in Orkester harmonikarjev Bučar pa narodnozabavne ritme. Nežno melodijo sta iz citer izvabljali sestri Klara in Manca Bogataj, ženski duo Duomir (Marija Milena Rupnik in Irena Lukan) pa sta s nabožno in ljudsko pesmijo poskrbeli za pridih duhovne globine in tradicije.Večer, ki sta ga povezovala Katarina Lenarčič in Peter Perše, se je zaključil s kavbojsko poslastico – nastopom plestne skupine Colorado Country line dance.


Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi