Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Župan in ruski ataše položila venec

Vrhnika, 19. junij  - Župan Daniel Cukjati in vojaški ataše Ruske federacije v Sloveniji Aleksander Mališev sta v parku pri vojašnici na Stari Vrhniki položila venec k spominskemu obeležju 1. tankovske brigade NOV. Ruska federacija na ta način ohranja spomin na padle borce njene države med prvo in drugo svetovno vojno. Njeni predstavniki polagajo jeseni vence pred spomenike padlih v prvi, meseca maja pa pred spomenike borcev druge svetovne vojne. 
1. tankovska brigada NOV je nastala leta 1944 kot prekomorska brigada. Zgodovinar Martin Premk je pojasnil, da se je iz Italije, kjer so jo s tanki opremili Britanci (zato ima spominsko obeležje pred nekdanjo vojašnico na Stari Vrhniki britanski tank), podala v Dalmacijo in od tam v Trst ter na koncu na Koroško. Brigada je štela okoli dva tisoč borcev, od tega jih je bilo okoli dve tretjini Slovencev. Padlo je 168 borcev, od tega tudi nekaj državljanov tedanje Sovjetske zveze. Župan Cukjati in ataše Mališev sta se strinjala, da ne smemo pozabiti svetovne tragedije, ki je pred sedmimi desetletji prizadela sleherni dom in narediti vse kar je v naši moči, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. 

Dogodka so se udeležili člani lokalnega združenja borcev za vrednote NOB, policijsko veteranskega združenja Sever (Logatec, Ljubljana), predstavniki Zveze društev Moris, lokalnega združenja veteranov vojne za Slovenijo ter Avtomotokluba Jazon Vrhnika (v klubu skrbijo za omenjeni park in spominsko obeležje v njem). Zbrane je nagovorila tudi Tilka Bogovič iz predsedstva glavnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB. 

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi