Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
9°C
SOB.
23°C
11°C
Oceni objavo

Zlati plaketi Seljaku in Jurjevčiču

Vrhnika, 10. maj – Prejemnika letošnjih najvišjih občinskih priznanj sta Karol Jurjevčič in Simon Seljak, ki sta prejela zlati plaketi Ivana Cankarja. Poleg njiju so srebrne plakete prejeli še MePZ Mavrica, Društvo Orkester Simfonika in Benjamin Svenšek. Govornik na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Cankarjevem domu je bil župan Stojan Jakin, povezovalna misel praznika pa je bila »voda«, kajti letošnje leto je mednarodno leto voda.
Zanimivo, da je osrednji letošnji projekt občine ravno tako vezan na vode: projekt Čista Ljubljanica, v okviru katerega bo občina začela graditi centralno čistilno napravo in nove krake kanalizacije. Kot je dejal župan Jakin, gre za drag projekt, »... a to ni ovira, da se nebi lotili še drugih projektov.« Spomnil je na iuvejevo šivalnico, ki naj bi se postopoma »spremenila« v kulturni center: v pritličju naj bi bil interpretacijski center Ljubljanice, v prvem nadstropju knjižnica, zgoraj pa šolski razredi. Omenil je še, da je nasproti šivalnice v letu dni »zrasel« objekt Silika in da ima po novem novo podobo tudi Sodnijski trg oziroma tamkajšnja tržnica. »Zadnji velik dosežek pa je občinski prostorski načrt, za katerega gre realno pričakovati, da ga bo občinski svet potrdil še pred koncem leta.«
Župan Jakin, ki si je prvič opasal župansko lento, je priznanje najprej podelil uslužbencu Slovenske vojske Benjaminu Svenšku z Verda, ki je in še vedno posveča prosti čas gasilstvu. Kot so zapisali predlagatelji (PGD Verd, KS Verd in MŠKD Verd), se je Svenšek takoj po vstopu v gasilske vrste izkazal kot umirjena, resna in premišljena oseba z veliko volje do učenja in pogumom prevzemanja vedno težjih in odgovornejših nalog v prostovoljnem gasilstvu. Tako je nosilec čina višji gasilski častnik 1. stopnje, do sedaj pa je uspešno zaključil kar 12 posebnih operativnih usposabljanj. Opravljal je (in še vedno) vrsto odgovornih nalog tako v društvu kot na širšem lokalnem področju, zadnja od teh je izvolitev za poveljnika Gasilske zveze Vrhnika.
Srebrno plaketo Ivana Cankarja Vrhnika je prejel tudi Mešani pevski zbor Mavrica, ki je letos vstopil v dvajseto leto starosti in sodi v vrh vrhniškega zborovskega petja. Poznavalci njihovega petja vedo, da zbor slovi po pestrosti izvajanja: od sakralne, ljudske, operne, operet do zabavne in filmske zvrsti. Najbolj obiskani koncerti so Novoletni in Pomladni gala koncerti, ki jih zbor izvaja skupaj z Orkestrom Simfoniko, krona samostojnih nastopov pa je vsekakor Letni koncert z gostujočimi zbori iz Slovenije in tujine. Zbor je že dolga leta redni spremljevalec številnih vrhniških prireditev, večkrat pa je bil z organizacijo koncertov tudi promotor človekoljubne pomoči.
Tako kot Mavrica je srebrno plaketo prejelo še Društvo Orkester Simfonika, katerega začetki segajo v leto 1980, ko je na Glasbeni šoli Vrhnika začel delovati godalni kvartet. Kasneje se je prelevil v godalni ansambel, ki je do leta 2005 deloval kot Komorni orkester Vrhnika, nato pa Društvo Orkester Simfonika Vrhnika. Orkester sestavljajo tako ljubiteljski glasbeniki kot profesionalni, ki vsako leto pripravijo v Cankarjevem mestu in drugod več koncertov in prav vsi so dobro obiskani. Orkester vsako leto večkrat sodeluje s pevskim zborom Mavrica, na odru pa so se mu pridružili številna znana imena slovenske klasične in zabavne glasbe.
Najvišje priznanje sta prejela Karol Jurjevčič in Simon Seljak, in sicer zlato plaketo. Jurjevčič je že dolga leta aktiven v številnih vrhniških društvih, kraj pa je zaznamoval predvsem s predsedovanjem Krajevni skupnosti Vrhnika – Vas, kateri predseduje že leta 1990. Aktiven je v ZŠAM Slovenije in že drugi mandat podpredsednik največjega vrhniškega društva – društva upokojencev. Več let je bil porotnik in osem let predsednik vrhniške knjižnice. Ko se Jurjevčič ozira po prehojeni poti predsednika krajevne skupnosti, pravi, da je bilo narejenega veliko, a želi si, da bi bilo še več. A kot pravi, ni vedno vse v rokah krajevne skupnosti, marveč je odvisno tudi od drugih sogovornikov, ki so vpleteni v projekte.

Simon Seljak pa je Vrhničanom znan predsvem kot dolgoletni novinar in urednik Našega časopisa. Bil je tisti, ki je v ključnih časih v začetku devetdestih ohranil Naš časopis in da se je z njegovim delom prelevil v mesečnik kot ga poznamo. K časopisu je pritegnil še občine Horjul, Dobrova – Polhov Gradec, Brezovica, Log Dragomer in Borovnica, in ves čas skrbel za vestno poročanje o lokalnih dogodkih. Še preden je prijel za novinarsko perjo je bil dolga leta sindikalni delavec, pa tudi član košarkarske ekipe, ki je leta 1973 osvojila pokal Slovenije.
Uro dolgo slavnostno akademijo sta po kulturni plati popestrila Mešani pevski zbor Mavrica in dramski igralec Iztok Jereb, prireditev je povezovala Mirjam Suhadolnik, kot vsako leto pa se je začela in zaključila z mimohodom praporjev vrhniških društev in organizacij.

Tekst in foto: Gašper Tominc

Oglejte si tudi