Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Zdravstveni dom Vrhnika: namesto predvidenega 1,4 milijona "samo" milijon

Saga o obnovi in adaptaciji zdravstvenega doma na Vrhniki se bo počasi zaključila in kar je tudi pomembno, občina bo privarčevala skoraj štiristo tisoč evrov. Izbrani gradbinec bo moral z deli zaključiti do konca maja.
Občina Vrhnika je septembra objavila razpis za izvajalca tako imenovane tretje faze del – gre predvsem za obrtniška dela - v prizidku zdravstvenega doma. Izbrano je bilo ljubljansko podjetje VG5, ki mora z deli zaključiti v šestih mesecih, torej do konca maja. S tem bo konec dve leti trajajoče zgodbe, ki je že na samem začetku dvignila veliko prahu, saj niso bili vsi občinski svetniki prepričani v njeno upravičenost. Motili so jih naglica, ki za sabo potegne nepremišljenost ter visoki stroški. Med kritiki projekta je bil tudi sedanji podžupan Grega Kukec, tedaj kot član občinskega nadzornega odbora. »Nadzorni odbor je že na začetku opozarjal na naglico in premalo premišljen projekt, vendar nas tedanja občinska garnitura ni poslušala.« Danes je tisti, ki na občinski strani koordinira in nadzoruje dokončanje projekta. »Projekt je treba pač dokončati ne glede na kritičnost v preteklosti. Da se ne bi ponavljale napake iz preteklosti, smo določili projektno skupino, ki jo vodi strokovnjak z več desetletnimi izkušnjami na tem področju. Ko smo na podlagi cen iz druge faze projekta dobili oceno za dokončanje v višini 1.439.391,02€ se nam je zdelo to odločno preveč. Ekipa je pregledala celotno dokumentacijo za tretjo fazo in v soglasju z direktorjem zdravstvenega doma nekoliko racionalizirali projekt – a nikakor ne na račun pacientov ali zaposlenih,« pojasnjuje Kukec. Njihov angažma se je obrestoval, kajti najnižja ponudba na razpisu je bila na koncu za skoraj štiristo tisoč evrov nižja v od pričakovane cene, čer ne bi naredili korekcij. Namesto predvidenega milijona štiristo tisoč evrov znaša sprejeta ponudba VG5 1.039.715,10€. »Končno se vidi luč na koncu tunela, kar bo olajšalo delo tako zaposlenim v zdravstvenem domu kot tudi izboljšalo počutje pacientov. Vsem se zahvaljujemo za potrpljenje in ji prosim za razumevanje še prihodnjih šest mesecev. Žal mi je le, ker je prišlo v preteklosti do take zamude in tako visokih stroškov, ki bi se jim lahko s posluhom do pripomb svetnikov in nadzornega odbora izognili,« je pokomentiral izid razpisa župan Daniel Cukjati, ki je bil že kot svetnik kritičen do načina gradnje prizidka zdravstvenega doma. 

Nova občinska garnitura je gradnjo prizidka zdravstvenega doma prevzela v zatečenem stanju. V tem času je bila večkrat deležna kritik, da dela potekajo zelo počasi. »Dela so res, tudi po tistem, ko smo mi prevzeli vodenje projekta, še vedno potekala počasi. Vzporedne pogodbe s štirimi izvajalci, ki so bili izbrani pred našim prihodom, so pomenile, da so se izvajalci v marsičem izgovarjali drug na drugega, koordinacija je bila zahtevna in posledično se je projekt zavlekel. Nič drugega nam ni ostalo, kot da potrpimo, a hkrati smo si na občini obljubili, da tretja – zaključna – faza ne bo potekala na tak način. Skrbno smo pregledali projekt, ga racionalizirali ter izvedli konkurenčen razpis. Seveda bo potrebno tretjo fazo še izvesti v načrtovanih okvirjih. Glede na to, da vse skupaj še vedno temelji na prvotnem projektu so dodatki sicer še možni, a sem prepričan, da daleč od okvirjev iz prvih dveh faz kjer je bilo 572 tisoč evrov dodatnih del,« še dodaja Kukec. 

 

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi