Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Svetniki so se seznanili z osnutkom proračuna

Vrhnika – Na septembrski seji občinskega sveta je bila svetnicam in svetnikom predstavljen tudi osnutek proračuna za leto 2020. Glavni investicijski poudarki v dobrih 16 milijonov evrov težkem proračunu je gradnja južne obvoznice, mostu čez Ljubljanico in nadaljevanje gradnje prizidka k zdravstvenem domu.
Svetniki so se na seji samo seznanili z županovim predlogom proračuna in o njem niso razpravljali. Po poslovniku ga bodo prvi obravnavali občinski odbori, šele nato bo o proračunu opravljena splošna razprava na občinskem svetu, proračun bo posredovan v javno obravnavo, kjer bodo lahko podani predlogi javnosti, tik pred sprejemom pa bo  proračun odprt tudi  za amandmaje svetnikov. in predloge javnosti. Predvideno je, da se bo o njem odločal občinski svet na decembrski seji.

 

Predvidenih je več izdatkov kot prihodkov

Osnutek proračuna predvideva 16 milijonov prihodkov in za 19.4 milijonov evrov odhodkov - v kolikor bi se odvile vse načrtovane investicije, pri čemer bi razliko pokrili z najemom kredita. Levji delež prihodkov, 9.7 milijonov evrov, predstavlja povprečnina države, to je skoraj 590 evrov na prebivalca. 2.8 milijonov evrov naj bi se nakapljajo od prihodkov dobička in premoženja, taks, glob, komunalnih prispevkov, milijon manj iz naslova davkov na premoženje, okoli milijon evrov pa se nadejajo, da jih v okviru sofinanciranja projektov prejmejo iz državne in evropske blagajne.  Največji delež odhodkov predstavljajo tako imenovani tekoči odhodki in tekoči transferji,  ki jih občina mora nameniti prejemnikom, teh je za dobrih 12 milijonov evrov. Preostala razlika do predvidenih 19,44 milijonov evrov prihodkov (vključno z morebitnim najemom posojila) je namenjena investicijam.

 

Kaj bi se gradilo?

1.22 milijona evrov je predvidenih za nadaljevanje nadgradnje prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, 200 tisoč evrov je namenjenih za gradnjo večnamenskega prostora na Slomškovi šoli, in 200 tisoč za zunanje športne površine v športnem parku v središču mesta, predvideva se tudi odkup  Močilnika.  Na področju komunale med večje investicije sodijo predvidena gradnja mostu čez Ljubljanico na Tojnicah, ki bo sestavni del južne obvozne ceste, ter gradnja prve faze južne obvoznice, ki bi v praksi pomenila preureditev javne poti med naseljem Verd in reko Ljubljanico s povezovalno cesto proti Tojnicam ter ureditev križišča na regionalni cesti Vrhnika – Borovnica. Osnutek proračuna ima med drugim še predvidena sredstva za projekt rekonstrukcije ceste proti Podlipi, izgradnjo kanalizacije v Sinji Gorici – SAP, vodohrana na Stari Vrhniki, vodovoda na Drenovem Griču…

 

Pri navajanju projektov je zaradi faznega stanja proračuna, ta je namreč še v oblikovanju, čeravno ponavadi večjih pretresov ne doživlja, potrebna previdnost, saj lahko kakšen projekt tudi izpade ali se doda. Več dokončnega bo znano na decembrski seji ob obravnavi predloga proračuna.

 

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi