Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Sme župan ali zasebni zavod privatizirati tradicionalno proslavo ob dnevu neodvisnosti?

Župan Vrhnike, g. Cukjati v svojem uvodniku Našega časopisa govori o tem kako razdvojena je slovenska družba in očita veteranskim društvom, da razdvajajo, ker se niso udeležila proslave ob dnevu osamosvojitve v Športnem parku na Vrhniki. Pri tem pa ne pove, da je društvom poslal vabilo, v katerem je zapisal, da scenarij »žal ne predvideva sodelovanja praporščakov, ker bo prireditev potekala na odru.« S tem se je odrekel veteranskim društvom in tradiciji vseh dosedanjih proslav, saj so mu društva sporočila, da se brez praporščakov ne morejo udeležiti proslave. Organizacija je bila zaupana zasebnemu zavodu Iskreni.
V konceptu je šlo za »alternativno« proslavo, torej tisto v nasprotju z uradno, državno, dan prej. V osnovi je šlo za razdvajanje. Na proslavo so sicer povabili tudi politike, ki ne izvirajo iz srenje organizatorjev, vendar je bilo iluzorno pričakovati druge, razen predstavnikov prejšnje vlade in trenutne občinske oblasti. Predvsem pa županu oziroma organizatorjem ni uspelo/niso želeli vključiti veteranskih združenj, jim dati mesto za praporščake na odru in jih tako počastiti, saj so bili še najbolj udeleženi v prelomnih dnevih, ki naj bi jih proslava slavila, sedaj pa jih g. župan obtožuje razdvajanja.
Organizator je bil Zavod Iskreni. Ta deluje kot civilna izpostava NSi. RTVSLO je prenašala prireditev strankarskega zavoda, saj je (Bila) še vedno vodena s pomočjo nastavljencev prejšnje vlade. Razumemo lahko, da ima stranka oz. politična usmeritev svojo prireditev, vendar se sprašujemo, od kod si župan jemlje pravico, da tradicionalno prireditev z veteranskimi združenji privatizira v korist določene stranke in njenega zavoda ter hkrati predstavnike združenj odriva z odra. Pozicija moči, podkrepljena s televizijskim prenosom in pomembnostjo dogodka ter igranje žrtve, ko se nekdo ne obnaša po njihovo, kažeta na sejanje političnega razdvajanja in manipulacije.
In potem se g. župan zgraža nad razdvojenostjo, ki so jo z organizatorji in medijskim ustrojem ustvarili sami. Na njih je bila odgovornost in moč, da nadaljujejo tradicijo prireditve in da naredijo prireditev sprejemljivo za vse. Huduje se nad politično razdeljenostjo, katero na lokalnem področju poglablja sam. Polaganje vencev borcem NOB ni neposredno povezano s proslavo neodvisnosti RS.
Župan je na občinski seji rekel, da za pogostitev po proslavi »bo dal pa on«. Denar, s katerim razpolaga občina, ni županov, zato nas zanima, koliko je za to pogostitev šlo.
Želeli bi si skupnosti, v kateri bi nosilci oblasti vedeli, da imajo odgovornost, da upravljajo z njenim imetjem in bi si ga ne lastili. Da bi bili organizatorji sposobni sklepati kompromise pri organiziranju podobnih proslav in bi se ne delali žrtve. Želimo si transparentne občinske oblasti in svobodne lokalne medije, v katerih bi lahko objavil vsakdo. Želimo si okolja, kjer, če ne deluješ po županovih zahtevah, nisi postrežen z očitki o razdvajanju ali celo z grožnjami.


Levica Vrhnika in somišljeniki

Odgovor župana Daniela Cukjatija

Spoštovana Levica in somišljeniki. Preden odgovorim na vaše pismo, si vas bom drznil popraviti. Državni praznik, ki ga praznujemo 25. junija, se imenuje dan državnosti in ne dan neodvisnosti. V zvezi z vašim dopisom lahko tudi rečem, da je poln zavajanja ali nepoznavanja samega dogajanja pri organizaciji prireditve ob dnevu državnosti.
Zavod Iskreni že vrsto let organizira prireditev Festival družin. Ker sem župan z največjim številom otrok, so predlagali, da bi festival v letu 2023 organizirali na Vrhniki. Organizator festivala večkrat dogodek zaključi s praznovanjem dneva državnosti. Tudi letos je bilo tako in so nas povabili k soorganizaciji praznovanja praznika. Po premisleku in pogovorih sem se odločil, da ni smotrno tako iz organizacijskega, kot stroškovnega vidika dvakrat praznovati isti praznik in to praktično na istem mestu. Sprejel sem povabilo Zavoda Iskreni pod pogoji:
da na prireditvi sodelujejo naši praporščaki,
da veterani vojne za Slovenijo izvedejo veteransko dejanje,
da sodeluje naša godba,
da je slavnostni govornik sprejemljiv za čim širši krog ljudi in
da v veznem besedilu ali v kakšnih govorih ne bo politiziranja v zvezi z ukinjenim muzejem ali kakšni drugi aktualni politični temi.

Zavod iskreni je sprejel zahtevane pogoje. S tem nisem imel več zadržka za sodelovanje. Poleg tega se mi je tudi zdelo pomembno, da sodelujemo, ker se je prireditev snemala in predvajala na nacionalni televiziji. S tem se je širni Sloveniji pokazala pomembnost Vrhnike v času vojne za Slovenijo. Po uskladitvi zahtev sem sklical sestanek z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), Zavodom Iskreni in ZIC-em. Na sestanku, kjer smo predstavili idejo, je predstavnik OZVVS izrazil dvom v sodelovanje z obrazložitvijo, da veteransko dejanje ni javno in da ni primerno, da bi bilo izvedeno na odru. Predlagali smo, da bi RTVSLO veteransko dejanje s praporščaki in godbo posnela pri lipi v Parku samostojnosti. Praporščaki bi nato, ob spremljavi godbe, prišli na prireditveni prostor v Športni park, kjer bi se prireditev nadaljevala. Nekaj dni po sestanku smo prejeli dopis veteranov, da ne želijo sodelovati (dopis hranimo na občini. Dopis in naš odgovor lahko javno objavimo, če obstaja interes javnosti). Zaradi nastale situacije, ko največje veteransko združenje ni želelo sodelovati, sem bil v precepu, ali ostale praporščake sploh povabiti. Ker nisem želel, da bi sodelovali samo nekateri praporščaki, smo se z dopisom vsem zahvalili in tudi jasno obrazložili, zakaj bo letošnje praznovanje potekalo drugače. Javno namreč nisem želel problematizirati odločitve OZVVS, ker jo kljub nestrinjanju, spoštujem.
Če vam je uspelo pogledati prireditev, v živo ali v prenosu, lahko nepristransko ugotovimo, da je bila na nivoju, predvsem pa, da je bila poudarjena domovinska nota. V govorih ni bilo zaznati nikakršnega izključevanja. Nobenega politiziranja. Novinarka RTVSLO Vida Petrovčič je tudi lepo predstavila vlogo Vrhnike v času vojne. Poleg tega je bilo obiskovalcev nekajkrat več kot običajno. In to iz vse Slovenije.
Glede pogostitve pa lahko samo dodam, da ste seznanjeni, da je v občinskem proračunu manjša postavka, in sicer »reprezentanca župana«. S to postavko župan razpolaga samostojno. Seveda to ne pomeni, da si lahko župan s tem plačuje zasebna kosila ali večerje. Temveč se plačujejo poslovna kosila oziroma pogostitve na občinskih prireditvah ali prireditvah v organizaciji društev. In tako je bilo tudi v tem primeru. Zato vsa namigovanja Levice Vrhnika in njenih somišljenikov argumentirano zavračam in se zahvaljujem vsem ostalim občankam in občanom za pozitivno oceno dogodka in vso podporo moji drži in odločitvam. Še posebej, ker s tem dajete podporo povezovanju, enotnosti in predvsem kažete, da ste ponosni občani in državljani naše države Slovenije.

Župan Daniel Cukjati

   


Oglejte si tudi