Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Slovo od Geohellija in menjave v svetniških vrstah

Vrhnika, 9. november – Občinski svet se je tokrat najprej sestal na žalni seji za preminulim svetniškim kolegom Marjanom Geohellijem. Poklonili so se mu z minuto molka in vpisom v žalno knjigo, župan Daniel Cukjati pa je krajši govor, v katerem se je sprehodil po Geohellijevi življenjski poti, zaključil z besedami: »Marjan Geohelli nam bo ostal v spominu kot sodelavec, ki mu pravičnost in razvoj nista bili le besedi ter kot preprost človek, krajan, občan, ki je znal navezati pristen stik s svojimi sodelavci. S svojim odnosom do dela, predvsem pa do okolja in ljudi, je ves čas izkazoval, da je služba zanj več kot delo, je poslanstvo. Tako njegove preudarnosti in premišljenosti ter prispevka k razvoju in rešitvam za boljše okolje občine, ne bomo pozabili. Ohranjamo ga v lepem spominu.«

Po žalni seji je občinski svet nadaljeval z redno – sedmo – občinsko sejo, ki je tokrat imela samo šest točk dnevnega reda. Takoj po sprejemu zapisnika pretekle seje so svetniki in svetnice potrdili nova svetnika Valerijo Marinč (Vesna – zelena stranka) in Anžeta Grampovčana (1890). Omenjena dva sta nadomestila Ožbeta Šteblaja (1890) in Janka Skodlarja (Vesna – zelena stranka), ki sta jeseni odstopila od svetniških mest. Marinčevi je občinski svet potrdil tudi mesto v odboru za ekologijo in infrastrukturo, ki ga je pred tem zasedal Skodlar.

V nadaljevanju je sledila obravnava osnutka proračuna za leti 2024 in 2025, ki je bil potem dan tudi v desetdnevno javno obravnavo. Sprejet naj bi bil na občinski seji 14. decembra. Vsi podani predlogi morajo biti uravnoteženi na prihodkovni in odhodkovni strani. Razpravljala sta samo dva svetnika, Irena Oblak (Levica) in dr. Benjamin Leskovec (1890). Oblakova je imela pripombo na pripravljeno gradivo in na višino sredstev pri nekaterih kulturnih in stanovnih organizacijah, Leskovec pa je med drugim izpostavil po njegovem mnenju neenakopravno razdelitev sredstev krajevnim skupnostim. Glede slednjih je tudi predlagal, da bi imeli člani sveta KS plačane sejnine. Med drugim je še predlagal, naj občina zagotovi sredstva za opolnomočenje občinskih društev z znanjem za pridobitev EU sredstev.

Seja se je zaključila s pobudami in vprašanji. Ano Skledar (NSi) je med drugim zanimalo, kako je s čiščenjem potoka Črna mlaka in če občina razmišlja o ukinitvi prometa na Stari cesti. Podžupan Mirko Antolovič (SDS), ki je prevzel skrb nad čiščenjem vodotokov, je dejal, da bo potok v kratkem očiščen. Župan Cukjati pa je o prometu na Stari cesti dejal, da je predvidena obnova omenjene ceste v treh fazah. Prva naj bi se zgodila leta 2025, obsegala pa bo obnovo od cerkve sv. Lenarta do nekdanje Mlečne. Ali bo s tem tudi drugačna prometna ureditev, še ni dorečeno. Petra Pikla (Gibanje Svoboda) je med drugim zanimalo, kako je z realizacijo protipoplavne študije in ureditvijo pločnika na Notranjski proti Gabrčam. Prosil je tudi, da bi občina pripravila sestanek z občani zaradi načrtovanih pozidav na območju KS Vrhnika Vas. Doman Blagojević (Zeleni Slovenije) je izrazil pomisleke nad dogajanjem v KS Verd, kjer je odstopila večina svetnikov krajevne skupnosti. Predlagal je tudi, da se odstranijo gume iz parkirišča P+R v Sinji Gorici. Župan je odgovoril, da dogajanje v KS Verd ne želi komentirati, so pa predvidene decembra volitve. Glede gum pa je dejal, da jih bodo odstranili. Aljo Stanko (Gibanje Svoboda) je zanimalo, zakaj so še vedno stroški z DRL-jem (»muzejem«) in dala pobudo, da občina v okviru sredstev za mednarodno sodelovanje razmisli tudi o mednarodnem sodelovanju na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa. Župan je dejal, da se mu ideja o predlaganem mednarodnem sodelovanju zdi zanimiva in vredna razmisleka, glede stroškov z muzejem pa je pojasnil, da prostor zaradi aktivnosti knjižnice v njem, terja določene stroške. Blanka Gašpirc (Gibanje Svoboda) je med drugim prosila za čimprejšnjo novelacijo obračuna gradnje kanalizacije na Drenovem Griču oziroma Lesnem Brdu, Edin Behrić (Gibanje Svoboda) pa dal pobudo za časovno omejitev tovornega prometa skozi Sinjo Gorico, popravilo robnikov pri nadvozu čez avtocesto v Sinji Gorici in izgradnjo novih parkiriščih za motocikle na Vrhniki. Župan je dejal, da bo odgovor na omenjeno prometno problematiko pripravil občinski odbor SPVC. Anže Grampovčan, 1890, je podal pobudo, da bi Stara cesta imela predstavnika v občinskem projektu njene prenove in da je večina proti njenemu zaprtju, poleg tega je še predlagal strateški pristop do urejanja protipoplavnih ukrepov na območju KS Vrhnika Vas. Dr. Benjamin Leskovec pa je med drugim podal pobudo za zagotovitev več sredstev za strateški pristop do protipoplavnih ukrepov, povečanje koncesnine kamnoloma v Verdu iz sedanjih 100 na 500 tisoč, za odkup nekdanje Blagajane pri Cankarjevi knjižnici in za uvedbo avtobusne linije na Zaplano.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi