Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

HEROJI FURAJO V PIŽAMAH – iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola

Predstavniki Zavoda Vozim, skupaj z zavarovalnico Generali, so, ker si želijo varnejših cest, prevzeli pobudo in začeli z iniciativo »Heroji furajo v pižamah«. Za vsako tretjo prometno nesrečo je kriv alkohol in kar tretjino teh povzročijo mladi vozniki. Mladi, ki so zaradi prometne nesreče priklenjeni na voziček so v povprečju stari 22 let.

V okviru akcije bodo invalidi, ki so se ponesrečili v prometnih nesrečah, mlade brezplačno in varno po zabavah peljali domov. Predvsem v krajih izven večjih mest, v katerih ni organiziranega javnega prevoza ali taksijev. V teh krajih naj bi bil tudi odstotek prometnih nesreč, ki so bile povzročene zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drog, bistveno večji.
Mlade želijo z iniciativo nagovoriti in jih spodbuditi, naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Obenem pozivajo starše, da poskrbijo, da se njihovi otroci varno vrnejo domov. Čeprav bi se morali odpraviti ponje sredi noči in v pižami. »Heroji namreč furajo v pižamah. Verjamemo, da nekateri to že počnejo, a si želimo, da bi jih to počelo še veliko, veliko več,« so zapisali predstavniki Zavoda Vozim.



ZAVOD VOZIM:

Aktivacija vseh deležnikov

V sodelovanju z mladinskimi centri, šolami ter občinami z iniciativo nagovarjamo mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, hkrati pozivamo starše, da, četudi sredi noči in v pižami, poskrbijo za varen prevoz svojih otrok domov ter lokalno skupnost, da implementirajo predloge in ukrepe mladih, ki bodo pripomogli k večji prometni varnost v lokalnem okolju.

- Posvet - strukturiran dialog

Skozi strukturiran dialog na posvetih mladi s strokovnjaki in predstavniki lokalnih skupnosti prihajajo do konkretnih predlogov za izboljšanje prometne varnosti, ki se udejanjajo v akcijskih načrtih vključenih občin.

- Delavnice za mlade in starše

V lokalnem okolju izvedemo preventivne prometne delavnice za mlade ter njihove starše, ki jih izvajajo naši člani, poškodovanci v prometnih nesrečah, ki so utrpeli poškodbo hrbtenjače. Skozi svojo osebno izkušnjo mladim predajo informacije o pomembnosti varne ter odgovorne vožnje. Delavnice so interaktivne, vključujejo metode mladinskega dela ter praktični del (simulator vožnje pod vplivom alkohola, »pijana očala«, ipd.).

- Herojske vožnje

Invalidi, ponesrečeni v prometnih nesrečah, mlade varno in brezplačno vozijo z zabav domov v krajih izven večjih mest, kjer ni taksi služb ali organiziranega javnega prevoza. S tem o problematiki vožnje pod vplivom alkohola ozaveščamo na mestu potencialne nevarnosti, mladim pa omogočimo varen in brezplačen prevoz s prilagojenimi avtomobili. Želimo namreč pokazati, da je heroj vsakdo, ki, četudi sreči noči in v pižami poskrbi za varen prevoz svojih bližnjih.


Več informacij na spletni strani http://www.vozim.si/heroji

Oglejte si tudi