Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Pri županu gasilci in duhovniki

Vrhnika, 17. in 18. december – Na vljudnostnem obisku ob koncu koledarskega leta so se pri županu najprej pomudili duhovniki, dan kasneje pa še predstavniki sil zaščite in reševanja. Pogovori so potekali v sproščenem vzdušju, v pregledu opravljenega dela in iskanja morebitnih rešitev za prihodnje leto.
Od duhovnikov so se v županovem kabinetu mudili župnik Mohor Rihtaršič, kaplan Primož Meglič, duhovni pomočnik Franc Hočevar in podlipski župnik Ladimir Jaksetič. Potrdili so dobro medsebojno sodelovanje, ki poteka predvsem na področju varovanja kulturne dediščine in se razšli s stiskom rok ter voščili. 

Številčnejši je bil obisk predstavnikov sil zaščite in reševanja, ki se jim je župan skupaj z direktorico občinske uprave Gordano Tekavčič zahvalil za vso opravljeno delo: »Hvala vam, ker kot prostovoljci skrbite za našo varnost. Ste tisti, ki s svojim prostovoljstvom brezplačno počnete tiste dejavnosti, ki bi jih sicer morala država ali občina.« Nataša Čož, ki na občini skrbi za področje Civilne zaščite, je dodala, da člani sil zaščite in reševanja ne samo, da skrbijo za reševanja imetja in človeških življenj, ampak tudi veliko svojega prostega časa namenijo vajam: mladinci PGD Drenov Grič – Lesno Brdo so se udeležili olimpijade v Švici, Stara Vrhnika je osvojila tretje mesto v Postojni na tekmovanju enot GEŠP, super rezultat je dosegla tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa. Besede pohvale je vsem članom sil zaščite in reševanja namenil tudi prvi mož štaba CZ Vrhnika Peter Rodič. 

Najštevilčnejši na sprejemu so bili gasilci, ki so tudi sicer osrednji steber zaščite in reševanja v občini. Predsednik Gasilske zveze Vrhnika Vinko Keršmanc je občino opozoril, naj pri sprejemanju naslednjega petletnega finančnega dogovora za gasilce ne zateguje premočno pasu. Tudi Benjamin Svenšek, poveljnik GZ Vrhnika, je menil podobno in dodal, da trenutno zveza združuje 420 operativnih gasilcev, kar je zelo veliko. Tudi usposobljenost je dobra, »… zato smo tudi vse akcije suvereno obvladali.«. Spomnil je še, da je skrajni čas, da tudi država končno pristopi do ureditve statusa gasilca. 

Od gasilskih društev so se sprejema udeležila vsa društva: Blatna Brezovica, Sinja Gorica, Bevke, Ligojna, Zaplana, Verd, Vrhnika, Podlipa-Smrečje in Stara Vrhnika. Za slednje je bilo leto prelomno, kajti postali so enota GEŠP1, ki je potegnila za seboj veliko odgovornosti in dela. Boštjan Turk, poveljnik društva je dejal, da so zabeležili že 97. intervencijo v letu 2019. »Veseli me, da imamo podmladek, ki nas bo razbremenil in v prihodnje nadomestil.« Sprejema so se udeležili tudi predstavniki Planinskega društva Vrhnika, vrhniških tabornikov in skavtov, ki v okviru sil zaščite in reševanja skrbijo za postavitev šotorov ter ekipa prve pomoči vrhniškega Rdečega križa. 
Snidenje se je končalo s stiski rok in voščili ter željami po čimbolj mirnem letu.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi