Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
32°C
19°C
JUTRI
29°C
19°C
4586

Prejeli smo: ''Zdravstveni dom Vrhnika kliče po reviziji''

Izgradnja prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika (v nadaljevanju ZD Vrhnika) zaradi stečaja prvotnega izvajalca del poteka v treh fazah. Po pogodbi s prvotnim izvajalcem, katerega dela so se začela oktobra 2017, bi morala biti končana septembra 2018, in so bila ocenjena po investicijski dokumentaciji v višini  2.480.111,16 €.

Težave z gradnjo prizidka prvotnega izvajalca so se pričele že takoj z utemeljevanjem nosilcev jeklene konstrukcije. Kar so danes zabetonirali, so čez nekaj dni rušili. Kazati so se pričela tudi druga nepredvidena dela, kot je dotrajan glavni dovodni električni kabel od transformatorske postaje do ZD in neizdelana betonska plošča, katere v starem delu enostavno ni bilo.

V okviru svojega delovanja je Nadzorni odbor občine Vrhnika v letu 2017 pregledal tudi način načrtovanja, vodenja in izvajanja projektov in investicij v občini ter pri tem prišel do naslednjih ugotovitev, citiram; »obstaja utemeljena domneva, da so projekti vodeni s strani občine  Vrhnika:

 

-          stihijski in ne sledijo splošni strategiji razvoja občine,

-          predragi , neučinkoviti in negospodarni zaradi prevelikega vpliva zunanjih načrtovalcev, neizvajanju analize učinkovitosti in neupoštevanju stroškov skozi celotno življenjsko dobo

-          presegajo načrtovane finančne in časovne okvirje zaradi ne-sledenja strokovnim metodologijam,

-          odpirajo možnosti ne-transparentnosti zaradi pomanjkanja vključevanja strokovne javnosti in nadzora nad projekti.«

 

S temi besedami je predsednik nadzornega odbora občine Vrhnika opozoril na seji  občinskega sveta oktobra 2017 pred podpisom pogodbe s prvotnim izvajalcem gradnje  prizidka ZD Vrhnika, člane občinskega sveta in takrat aktualnega župana.

Premalo nas je bilo svetnikov, ki smo taki gradnji nasprotovali, zato smo sprejeli sklep, da se ustanovi posebna  gradbena komisija, ki bo projekt ponovno pregledala. No, to se ni zgodilo, saj je eden od petih članov komisije takoj odstopil in podpisana je bila pogodba s prvotnim izvajalcem, še drugi član se pa ni nikdar udeležil seje gradbene  komisije in je tudi kot predsednik sveta ZD Vrhnika odstopil s položaja.

Sedaj imamo kar imamo. Zdravstveni dom naj bi bil dokončan do druge faze. Za dokončanje prizidka v tretji fazi mora novi župan razpisati nov razpis. Zato sem kot občinski svetnik  občine Vrhnika na zadnji seji občinskega sveta od novega župana pismeno zahteval finančno sliko prizidka  ZD Vrhnika in koliko bo projekt zaradi zapletov - na katere je Nadzorni odbor - pravočasno opozoril, stal občino dodatnega denarja.

V gradivu  seje Občinskega sveta občine Vrhnika, ki bo 26/9-2019, sem dobil odgovor z naslovom »Poročilo o stanju projekta Nadgradnja ZDV« s podpisom novega podžupana.

Iz poročila se razbere:

-          za izvedbo prve faze  je bilo porabljenih 859.149,43 €

-          za izvedbo druge faze so bile podpisane pogodbe  v višini 953.535,52

-          skupna vrednost izvedbe tretje faze bi po projektantski vrednosti in nivoju cen iz druge faze zanašal 1.439.391,02 €.Ob takih cenovnih nivojih bi skupni projekt znašal 3.288.075,97 €, kar bi za 808.164,81 € preseglo načrtovano ocenjeno vrednost iz investicijske dokumentacije v višini 2.480.111,16 €.

-          Narejena je bila ocena neposredne razlike iz prve in druge faze gradnje v višini 572.218 €

 

Za razliko 800.000 € se dobi magnetna resonanca, za katero so kar dolge čakalne vrste, sem izvedel od strokovnjakov zdravstvene stroke.

Verjamem, da ne moreš točno napovedati gradbenih investicij, vendar 800 000 € je preveč. Kot član sveta ZD Vrhnika sem na zadnji seji sveta dne 10. 9. 2019 jasno povedal, da bom na seji občinskega sveta ponovno zahteval revizijo gradnje, katero je že zdavnaj zahteval Nadzorni odbor občine. Saj je nerazumljivo kako je do teh finančnih razlik prišlo, ali gre za poslovno goljufijo, naivnost, neznanje pri projektiranju, ali se gre enostavno za gradbeni naklep, kot novo obliko  storitve kaznivega dejanja iz gradbeništva, katero poznamo tudi v T 6  in da ne naštevam. Naj to ugotovi tisti, ki je za to  ustanovljen in strokovno usposobljen.

Kakor koli, pri vsej tej zadevi imam kot občinski svetnik in član sveta ZD Vrhnika občutek, da se gre samo zato, da so izbrani gradbinci imeli delo, bili so namreč »najcenejši«, potem pa aneks na aneks… in na koncu stečaj.

 

Vid Drašček Vrhnika

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi