Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Pol stoletja vrhniške komunale

Vrhnika, 11. september – Komunalno podjetje Vrhnika se je v petih desetletjih prelevilo v vodilno slovensko javno gospodarsko službo na področju ločevanja odpadkov, pa čeravno tovrstno dejavnost opravlja komaj dve desetletji. Zadnji dosežek, ki izhaja iz tega področja, je pridružitev k evropski mreži občin brez odpadkov Zero Waste Europe. A komunala vendarle ni samo ločevanje odpadkov: pokriva še sedem drugih področij in je tesno vpeta v vsakdan občanov treh občin: Vrhnike, Borovnice in Log – Dragomerja. Podjetje je abrahama slovesno obeležilo pod šotorom na svojem dvorišču s številnimi gosti, govori, dražbo predmetov in podelitvijo nagrad osnovnošolcem.
 

Skupščina Občine Vrhnika je leta 1964 sprejela sklep u ustanovitvi komunalnega podjetja, ki je sprva imelo prostore na številnih lokacijah, smetarsko vozilo pa si je izposojalo kar od Ljubljane. Čez dve leti je število zaposlenih naraslo na 40, leta 1974/75 pa se je začela modernizacija mehanizacije in prevzem novih nalog. Leta 1982 je direktorsko mesto zasedel sedanji župan Stojan Jakin, ki se je med drugim lotil vrhniškega vodovoda, ob proti koncu tisočletja pa še ločenega zbiranja odpadkov. Podjetje ima trenutno več kot 100 zaposlenih, ki delajo v treh sektorjih  oziroma v več kot petnajstih enotah. Posipajo in plužijo dobrih 320 kilometrovcest in pločnikov ter vzdržujejo več kot 33 000 m2 parkirišč in drugih javnih površin v treh občinah ustanoviteljicah, ter več kot 1.500 svetilk javne razsvetljave. Podjetje že drugo leto gradi novo infrastrukturo v okviru projekta Čista Ljubljanica na Vrhniki. Komunalno infrastrukturo pospešeno gradijo tudi v drugih dveh občinah, v Borovnici in Log - Dragomerju. Vrhnika in Borovnica bosta poleg tega dobili tudi dolgo pričakovano čistilno napravo. »Vesel sem, da sem pustil podjetje v dobri kondiciji in da je tako še danes. Moja naslednica deluje strokovno, v veliko pomoč ji je, tako kot meni, skupina dobrih strokovnjakov. Le s skupnimi močmi bo podjetje še naprej uspešno,« je dejal na slovesnosti župan Jakin. Direktorica mag. Brigita Šen Kreže je izpostavila številne uspehe podjetja, ki je predvsem na področju ravnanja z odpadki danes eno vodilnih, najbolj razvitih v Sloveniji in tudi širše. Opozorila je na pomembnost strategije kontinuiranega uvajanja novosti, podkrepljenih s sodobnimi organizacijskimi pristopi in predstavila najnovejši projekt nadgradnje centra ponovne uporabe –  blagovno znamko DEPÓ. Spomnila je tudi na nov pomemben mejnik, to je pristop občin ustanoviteljic (Borovnice, Log - Dragomerja in Vrhnike), ki so v ponedeljek, 8. 9. 2014, bile kot prve slovenske občine pridružene organizaciji Zero Waste in s tem sprejele zaveze iz strategije »družbe brez odpadkov«. Zbrane sta pozdravila in hkrati tudi čestitala Komunalnemu podjetju Vrhnika župana občin Log Dragomer (Mladen Sumina) in Borovnica (Andrej Ocepek).
Na slovesnosti so razglasili tudi zmagovalce akcije zbiranja plastenk po šolah v omenjenih treh občinah, ki ga je organiziralo podjetje Unirec. Borovniška šola bo prejela šolske potrebščine v protivrednosti 200 evrov, drenovska v protivrednosti tristo evrov, zmagovalna bevška pa v protivrednosti 500 evrov. Hkrati bodo omenjene šole prejele tudi izkupiček od dražbe predmetov iz Depoja, ki so jih dražili na sami slovesnosti. Izklicne cene so se gibale od deset do dvajset evrov, nekatere pa so po draženju so dosegle tudi neverjetnih 100 evrov. Na sami slovesnosti so izžrebali tudi prejemnike nagrad akcije zbiranja odpadne elektronske opreme, ki je potekala pod okriljem komunale in Zeosa.
Cilji v prihodnosti so smeli in glede na dosedanji trud verjamejo, da jim bo uspevalo tudi v prihodnje. Usmerjeni so v polni zagon projekta Zero Waste in centra ponovne uporabe oziroma trgovine DEPÓ. V naslednjih petih letih želijo povečati delež ločenih zbranih odpadkov na 82 %, doseči manj kot 70 kg odloženih odpadkov na prebivalca in manj kot 300 kg ustvarjenih odpadkov na prebivalca Zgradili bodo pomožne objekte za skladiščenje posipnih materialov in hrambo vozil, ter posodobili službo uporabniške podpore – vse na enem mestu.


Gašper Tominc, foto: GT

 



 

Oglejte si tudi