Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Novi ukrepi v povezavi s koronavirusom

Ljubljana, 9. marec - Svet za nacionalno varnost je v vezi s širjenjem koronavirusa izdal ukrepe za preprečitev njegovega širjenja. Med drugim se spreminja tudi odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji, in sicer se meja s 500 oseb zniža na 100. Ukrepi:  

 

- Na letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli merjenje telesne temperature potnikov.

 

- Uvedli bodo kontrole na kopenski meji z Italijo, kar verjetno pomeni zaprtje maloobmejnih mejnih prehodov ter preusmerjanje potnikov na večje mejne prehode.

 

- Za zdaj šol in vrtcev ne bodo zapirali, ampak bodo to naredili, če bo potrebno. Kot ocenjujejo, bi se to morda lahko zgodilo v naslednjih 14 dneh.

 

- Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se bodo izvedle brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.

 

- Prireditve v zaprtih prostorih se od torka omeji na 100 udeležencev (do zdaj je veljala omejitev 500 udeležencev). Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo, ki bo delovala 24/7, ter bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem.

 

- Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo preko sms obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v Sloveniji v zvezi s koronavirusom.

 

- Vsa gospodinjstva bodo v nabiralnike dobila tiskane letake z navodili o ukrepanju.

 

- Odsvetujejo nenujna potovanja v tujino in vsa potovanja na krizna območja.

 

- Prepovedali bodo pristanke letal iz italijanskih letališč, ki so iz ogroženih območij. Prepovedali bodo tudi lete iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

 

- Do nadaljnjega se prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto. Odložili bodo tudi vse nenujne specialistične preglede. Obiski pri osebnih zdravnikih se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru.

 

- Delodajalci predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine naj opozorijo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela na domu in odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja.

 

- Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme (naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask).

 

- Vlada je za informiranje o koronavirusu vzpostavila klicni center. Informacije dobite med 8.00 in 20.00 na brezplačno številko: 080 14 04.

 

Več informacij dobite na povezavah: 

 

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov

 

https://www.gov.si/novice/2020-03-09-svet-za-nacionalno-varnost-sprejel-ukrepe-za-zajezitev-sirjenja-koronavirusa/

Oglejte si tudi