Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

VABILO NA PREDAVANJE: PREVENTIVA V KURILNI SEZONI

V današnjem času bi težko našli koga, ki bi priznal, da še nikoli v življenju ni prižgal ognja. Pri moderni tehnologiji ki nas obkroža, bi kvečjemu prišli do nekaj posameznikov, ki še nikoli niso podkurili peči, kamina ali kupa drv. Večinoma smo tekom svojega življenja vsi bili ali še vedno smo v situaciji, ko je ustvarjanje ognja naša vsakodnevna naloga v času od jeseni do pomladi. Pa smo sigurni, da je naša tehnika podžiganja prava ? Je naša kurilna naprava in postavitev linije ogrevanja pravilno postavljena ? Ali vemo katera in kakšna gorljiva sredstva so primerna za ogrevanje naših bivališč ? Se zavedamo pomena pravilnega prezračevanja stanovanja v času kurilne sezone ?

 

Izkušnje kažejo, da smo z zgoraj navedenim sicer seznanjeni, v praksi pa pridobljenih informacij ne uporabimo vedno na pravi način. Še vedno se pojavljajo kurišča, kjer se uporablja premalo suha drva ali les z dodatkom lakov in drugih umetnih spojin. Večina dimniških požarov nastane ( kljub rednemu opozarjanju dimnikarskih služb ) zaradi katranovih oblog znotraj dimniške tuljave (obloge so posledica nepravilnega izgorevanja in nerednega čiščenja dimnika ). Še vedno prihaja do zastrupitev z ogljikovim monoksidom v zaprtih in premalo prezračevanih bivalnih prostorih, v katerih je običajno nameščena še nepravilno delujoča peč.

Kaj lahko storimo kot posamezniki, da se temu v kar največji meri izognemo ?

Najprej se je potrebno zavedati resnosti situacije. Temu sledi pridobivanje informacij in nato še prenos pridobljenega znanja v prakso.

Prvi korak lahko storite skupaj z nami. V Prostovoljnem gasilskem društvu Bevke organiziramo v torek 9. oktobra ob 20. uri predavanje z naslovom PREVENTIVA V KURILNI SEZONI. Preko izkušenj pridobljenih v realnih situacijah nas bo mag. Matjaž Klarič popeljal v svet različnih ogrevalnih naprav, pravilnih in nepravilnih načinov kurjenja, pomena namestitve javljalnika ogljikovega monoksida,… Prisrčno vabljeni vsi, ki imate doma vsaj eno kurilno napravo. Verjamem, da nas je takih kar nekaj. Naredimo nekaj dobrega zase, za svoje domače in tudi za naš svet. Poskrbimo, da bodo zastrupitve z dimnimi plini in dimniški požari preteklost.

Z veseljem vas pričakujemo !

 

Andreja Lenarčič,

predsednica PGD Bevke

 

Oglejte si tudi