Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Srečanje članic GZ Vrhnika

Končno je prišel ta čas. Trenutek, ko smo se lahko spet srečale v živo in si izmenjale izkušnje preteklih dveh let, ko so bila druženja v precejšnji meri omejena. Zraven pa se še izobraževale in širile obzorja svojega znanja. Epidemija nam je dala ravno toliko prostora, da smo lahko izvedle redno letno srečanje članic Gasilske zveze Vrhnika. Naše druženje se je odvijalo v prostorih PGD Log.

Prvi del je bil namenjen predstavitvi enote reševalnih psov. Predstavniki Športno kinološkega društva Logatec so nas pod vodstvom ga. Jasne Šporar seznanili z značilnostmi in specifikami urjenja reševalnih psov. Izvedele smo, da so za reševalnega psa najbolj primerni aktivni psi, ki imajo željo po delu in sodelovanju, imajo radi ljudi, hrano in/ali igrače. Skupinski treningi potekajo dvakrat tedensko, kar pa za uspešno šolanje še zdaleč ni dovolj. Psi se urijo na treningih poslušnosti in premagovanja ovir ter na treningih iskanja pogrešane osebe. Vaditelji so nam teoretično in praktično predstavili dva načina iskanja pogrešane osebe. Pri klasičnem iskanju psi pregledujejo teren in iščejo človeški vonj na splošno. Pri t.i. mantrailingu pa psi sledijo specifični vonj. Pred iskanjem povohajo osebni predmet pogrešane osebe in iščejo le ta dotični vonj.Sledil je prikaz iskanja in reševanja ponesrečenca iz ruševin. Na koncu pa seveda nagrada za vse sodelujoče pse – priboljšek in igrača.

Drugi del srečanja je bil namenjen projektu Ustvarimo reševalni pas. Ustanovitelj zavoda, Anže Albreht nas je seznanil z vzroki in nastankom idejne zasnove projekta. Kot zdravstveni reševalec in prostovoljni gasilec se je v preteklosti prevečkrat znašel na nujni vožnji in obstal v zastoju. Leta 2013 mu je med reševanjem na eni od avtomobilskih nesreč na avtocesti prekipelo. Odločil se je, da naredi korak naprej. Lotil se je intenzivnega ozaveščanja voznikov in voznic kako pravilno reagirati ob prometnem zastoju na avtocesti. Njegovo delovanje se je začelo preko socialnih omrežij, kasneje pa preko DARSa in drugih medijev. Na njegovo pobudo je prišlo do sprememb v zakonodaji, ki pokriva področje pravil v cestnem prometu. Nastal je spremenjen 30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa ( ZPrCP ), 14. odstavek, ki pravi: V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Gasilke smo skupaj z Anžetom ugotovile, da se je ideja Ustvarimo reševalni pas začela uveljavljati v praksi. Na avtocestah vse pogosteje vidimo pravilno postavljena vozila. Včasih ( še vedno prevečkrat ) pa se najde kdo, ki pravilo ignorira in posledično zapira ter otežuje pot reševalnim vozilom.

Izobraževalni del smo zaokrožile s pogostitvijo in klepetom na Covid razdalji.

Na tem mestu se zahvaljujem gostiteljskemu PGD Log, ki nas je prijazno sprejelo in poskrbelo za naše udobje. Hvala GZ Vrhnika za podporo, pomoč in pogostitev. Predvsem pa hvala enoti reševalnih psov in Anžetu, da so se odzvali našemu vabilu in z nami delili svoje znanje in izkušnje.

Blagodejno je bilo spet priti skupaj. Naslednje leto ponovimo.

Andreja Lenarčič

Oglejte si tudi