Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Preventiva na drugačen način

Letošnji oktober gasilci namenjamo splošni požarni varnosti v gospodinjstvu. Geslo tokratnega meseca požarne varnosti je DELUJMO PREVENTIVNO. Še posebej je izpostavljena problematika prisotnosti ogljikovega monoksida v zaprtih prostorih in s tem povezanih posledic na človeka. Javnost je obveščena, da je potrebno do 1.1.2017 v prostore s kurilnimi napravami odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti CO senzorje. S tem se skuša preprečiti smrtne primere zaradi zastrupitev s tem tihim ubijalcem.
V PGD Bevke smo se preventive lotili na nekoliko drugačen način. Organizirali smo GASILSKO POPOLDNE, na katerega so bili povabljeni predvsem otroci in njihovi starši ter ostali vaščani. Staršem smo predstavili vplive CO na človeka, znake zastrupitve in pravilno ukrepanje, če do zastrupitve pride. Poudarek je bil na pomenu preprečitve nastanka prezasičenosti prostora s tem plinom, ki nima vonja, okusa niti barve. Prikazali smo delovanje senzorja, ki pravočasno opozori na presežek plina v prostoru in s tem omogoči človeku, da pravilno odreagira.Odraslim je bila namenjena delavnica prve pomoči. Seznanili smo jih s sanitetnim materialom in osnovno opremo za reševanje, s katero razpolaga naše društvo. Kar nekaj korajžnih obiskovalcev se je preizkusilo v vlogi ponesrečenca, kateremu ekipa gasilk oskrbi poškodbe in ga namesti na reševalna nosila.Mladi so testirali funkcije gasilskega kamiona in se pozabavali z obračanjem ročnika. Ugotavljali so, na kakšni oddaljenosti je gašenje požara še varno in hkrati učinkovito. Pomembna informacija je bila tudi, kako se obnašajo curki ob različnih položajih ročnika in pod določenimi nakloni. Igra Gasilec ne jezi se, je zopet poskrbela za smeh in razigranost otrok. Postavili smo tudi krajši gasilski poligon, podoben tistim, s katerimi se na raznih tekmovanjih spopadajo naši pionirji in mladinci.Glavni akter popoldneva in seveda najbolj obiskana točka pa je bilo mesto, kjer se je nahajal naš letošnji gost g. Marko Zibelnik, inštruktor na Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Predstavil je opremo za varno delo na višini in na praktičnih primerih prikazal njeno pravilno uporabo. Najmlajši obiskovalci so se lahko prelevili v vlogo plezalca, ki se dviga ob pročelju hiše do višine strehe. Tisti bolj zagreti pa so poskrbeli, da je dvigovanje potekalo varno in pod budnim očesom strokovnjaka.
Celotno dogajanje so popestrile Barbarine palačinke. Letos je imela kar tri pomočnice, ki so ves čas dogajanja skrbele, da prisotni niso bili lačni.Hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu in svoje znanje posredovali drugim. Hvala vsem, ki ste nas prišli obiskat in ste nam postavljali vprašanja. Hvala kuharicam za odlično hrano. Predvsem pa hvala g. Marku, da je del svojega znanja in izkušenj delil z nami.

Za PGD Bevke, Andreja Lenarčič, predsednica

Oglejte si tudi