Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Novo vozilo in gasilski dom

Stara Vrhnika, 8. oktober – Prostovoljno gasilsko društvo Stara Vrhnika je po 108 letih obstoja postavilo nov mejnik: ima novo gasilsko vozilo in povečan gasilski dom. Nova tehnična pridobitev je prišla ob pravem času, kajti starovrhniški gasilci od letos dalje opravljajo naloge zaščite in reševanja širšega pomena.
Pozornejši občani lahko opazite na vogalu gasilskega doma na Stari Vrhniki kamen z vklesano letnico 1908. »Tedaj se je začela naša zgodba,« je na slovesni predaji novega gasilskega vozila in prenovljenega doma dejal predsednik društva Boris Remžgar. Tedaj je bilo ustanovljeno društvo, zrasel je mini gasilski dom v katerem je bila gasilska črpalka, kar pa je bolj ali manj ostalo nespremenjeno do konca šestdesetih. Še večji premiki pa so se zgodili leta 1992, ko so vajeti v roke prijeli mladci, današnji osrednji steber društva, s čimer je v gasilsko garažo prvič zapeljalo »pravo gasilsko vozilo«. Počasi so se specializirali v tehnično reševanje in nudenje prve pomoči, nove izkušnje so si nabirali celo v ZDA pri rojakih gasilcih. Poseben mejnik pa društvu predstavlja letošnje leto, ko so postali enota širšega pomena za področje nesreč v prometu, kar je po besedah Remžgarja veliko priznanje njihovemu delu.

Verjetno si predniki tudi v sanjah ne bi predstavljali kaj neki se bo razvilo iz skromne garaže na obrobju vasi. Ta je danes pravi gasilski dom, ki od letošnjega leta dalje s prizidkom nudi še več prostora. Potreba se je pojavila zaradi nakupa gasilskega vozila na podvozju MAN, ki so ga v štajerskem podjetju Gasilska vozila Pušnik predelali v GVC 16/15. Gre za nekoliko manjši tovornjak (z avtomatskim menjalnikom in pogonom na vsa štiri kolesa) kot smo ga vajeni pri gasilcih, a zelo moderno opremljen, specializiran za tehnično reševanje – »… izgleda kot pravi space shuttle,« ga je na odprtju slikovito opisala povezovalka programa Anita Garafolj.
Pridobitev je stala skoraj 370 tisočakov, od tega gasilsko vozilo skoraj tristo tisoč. 72% sredstev je za vozilo prispevala lokalna gasilska zveza, 80 tisočakov pa je zbralo društvo. »Če k sredstvom za vozilo prištejemo še sredstva za gasilski dom, potem vidimo, da je društvo zbralo več kot 100 tisoč evrov. Ampak sem ni vštetih na stotine prostovoljnih delovnih ur, ki so jih opravili gasilci,« je komentiral trud gasilcev predsednik Gasilske zveze Vrhnika Vinko Keršmanc, ter dodal, da so opravili zelo veliko delo – ne samo v korist Stare Vrhnike, ampak celotne lokalne skupnosti. »Gasilci so postali nepogrešljivi temelj Civilne zaščite vsake lokalne skupnosti in tudi države, kar spomnite se na nedavne poplave in žled. Zato se bo občina še naprej trudila, da izpolnjuje medsebojni dogovor z Gasilsko zvezo Vrhnika glede financ. Da je temu res tako, smo lahko temu priča tudi danes,« pa je nagovoril zbrane gasilce in krajane Stare Vrhnike župan Stojan Jakin.

Dogajanje pred gasilskim domom, kjer so novo pridobitev počastili tudi gasilci sosednjih društev v svečanih uniformah in s prapori, je doseglo vrhunec, ko so Jakin, Remžgar in poveljnik društva Peter Kenk na vozilu prerezali slavnostni trak. Na koncu je novi pridobitvi blagoslovil še vrhniški župnik Blaž Gregorc, nato pa se je dogajanje premaknilo v Dom krajevne skupnosti sredi vasi, kjer so gasilci poskrbeli za pogostitev navzočih.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi