Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

IPROS - podjetje s posluhom za lokalno skupnost

 

 

V slovenskem prostoru se lokalne skupnosti pogosto srečujejo z različnimi vidiki podjetništva. Na eni strani si prizadevamo za blaginjo in gospodarsko razvitost, na drugi strani pa je industrija in podjetništvo za lokalno skupnost pogosto moteč dejavnik. Vse večkrat smo priča zgolj hlastanju za dobičkom, kjer se lastniki podjetij ne ozirajo na potrebe lokalne skupnosti. Ne ozirajo se na varovanje okolja, prekoračitve obremenitev s hrupom ipd. Vsi pa si želimo bivati v mirnem in varnem okolju.

 

Tako smo tudi krajani KS Drenov Grič - Lesno Brdo v letu 2017 z "zanimanjem" opazovali pričetek gradnje poslovnega objekta podjetja IPROS. Obvestilna tabla na vhodu v gradbišče nam je dala samo osnovne informacije o investitorju in izvajalcu gradbenih del. Gradbena dela so hitro tekla in v mesecu januarju 2018 je že potekala selitev proizvodnje v novozgrajeni objekt.

 

Gasilci, kot izvajalci požarne varnosti v svojem požarnem okolišu, smo se spraševali, kakšna dejavnost se bo izvajala v novem objektu. Nekateri naši člani so vedeli malenkost več in so nas potolažili, da gre zgolj za selitev že ustaljene dejavnosti na novo lokacijo na Drenovem Griču. Potrdili so nam, da gre za ekološko nenevarno dejavnost in visokotehnološko proizvodnjo, ki ne predstavlja večje požarne nevarnosti.

 

Že v mesecu juniju 2018 pa smo gasilci prejeli vabilo na ogled objekta in predstavitev dejavnosti podjetja. Direktor podjetja g. Marjan Trampuš nas je seznanil z osnovno dejavnostjo podjetja IPROS. Povedal nam je, da je IPROS  podjetje, specializirano za načrtovanje in razvoj procesnih rešitev na področju mlekarske, pivovarske, živilske, farmacevtske in kemijske industrije. Na lokaciji Drenov Grič je trenutno zaposlenih približno osemdeset delavcev. Gasilci smo mu predstavili naše društvo in opremo, s katero razpolagamo.

 

Sledil je ogled celotnega objekta pod vodstvom tehničnega direktorja g. Frenka Plevnik. Podrobno nas je seznanil z vsemi tehničnimi ukrepi s katerimi je opremljen sodoben poslovno proizvodni objekt na Drenovem Griču. Predstavil nam je alarmne sisteme in sisteme prezračevanja, s katerimi je opremljena stavba. Pokazal  mesto skladiščenja vnetljivih plinov in tekočin in nas seznanil z vsemi vstopnimi mesti v stavbo. Na koncu smo si ogledali še mesto izklopa električne napetosti, ter preizkusili novozgrajeno hidrantno omrežje.

 

Čeprav so vsi gospodarski subjekti po zakonu o požarnem varstvu dolžni poslati požarni načrt tudi lokalnemu gasilskemu društvu, je to prej izjema kot pravilo. Prijetno nas je presenetil podrobno izdelan požarni načrt. Dogovorili smo se za izvedbo večje gasilske vaje v na območju podjetja IPROS, s katero bomo objekt predstavili tudi ostalim gasilskim društvom v GZ Vrhnika.  

 

Ob koncu obiska nas je g. Trampuš obvestil, da nameravajo na območju objekta namestiti tudi avtomatski elektronski defebrilator (AED). Kmalu smo bili prijetno presenečeni, saj je bil AED nameščen ob ograji objekta, tako, da je dostopen za vse občane (24/7) in ne zgolj za zaposlene v podjetju IPROS. AED je vzorno vzdrževan in vpisan v slovensko AED bazo.

Ko pa smo pred kratkim zbirali sredstva za nove uniforme gasilcev bolničarjev, nam je podjetje IPROS doniralo sredstva za en komplet uniforme.

Samo želimo si lahko več tovrstnih primerov sodelovanja med gospodarskimi subjekti in lokalno skupnostjo v Sloveniji.

 

Gasilci PGD Drenov Grič - Lesno Brdo se podjetju zahvaljujemo za korektno in plodno sodelovanje. Za uspešnim razvojem podjetja so v prvi vrsti zaposleni z veliko znanja in volje, v drugi vrsti pa tudi lokalna skupnost, ki tako podjetje jemlje za svoje.  

 

Gasilsko vajo v podjetju IPROS bomo pripravili v letošnjem mesecu požarne varnosti - oktober 2019. Vljudno vabljeni!

 

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!


Igor Oblak

Poveljnik PGD Drenov Grič - Lesno Brdo


 


Oglejte si tudi