Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
13°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

3. srečanje gasilcev bolničarjev GZ Vrhnika

Dejavnost gasilcev že dolgo časa ni več zgolj gašenje. Gasilci se ob posredovanju vse pogosteje srečujemo z različnimi situacijami, ki zahtevajo zelo raznovrstna znanja. V današnjem času so vse pogostejše intervencije med naravnimi in drugimi nesrečami. Za tovrstna posredovanja se usposabljamo v Izobraževalnih centrih za zaščito in reševanje (Ig pri Ljubljani, Sežana, Pekre) in v drugih inštitucijah. Po končanem specialističnem usposabljanju pridobimo potrdilo o opravljenih “specialnostih”. Ena od specialnosti, za katero se usposabljamo, je “Gasilec bolničar”. Gasilci bolničarji so naši člani, ki imajo dodatna znanja za nudenje prve pomoči  poškodovanim gasilcem ali drugim občanom.

Po končanem 80 urnem osnovnem tečaju za gasilca bolničarja sledijo obnovitveni tečaji nudenja nujne medicinske pomoči in stalna usposabljanja in vaje, s katerimi ohranjamo svoje znanje. Na usposabljanjih in vajah posredovanja (pripravljenih po različnih scenarijih) se urimo   ter znanje prenašamo na ostale gasilce.

Med intervencijami se gasilci srečujemo z ostalimi službami zaščite in reševanja. Da bi bila posredovanja različnih služb čim bolj usklajena, je potrebno spoznati zmogljivosti in pristojnosti vsake posamezne službe. Gasilci se med intervencijami najpogosteje srečujemo s policijo in službo nujne medicinske pomoči (NMP). Ker smo prostovoljni gasilci pogosto prvi na kraju intervencije, velikokrat lahko prvi nudimo prvo pomoč. Pred tremi leti se je tako porodila ideja o srečanju gasilcev bolničarjev GZ Vrhnika. Srečanje je namenjeno medsebojnemu spoznavanju, obnavljanju strokovnih znanj in reševanju medicinskih intervencij  (po različnih scenarijih).

Po prvem srečanju v občini Log - Dragomer in lanskoletnem v občini Borovnica, je letošnje srečanje organiziralo občinsko gasilsko poveljstvo Vrhnika. Pomočnica poveljnika za prvo pomoč Petra Dolinar je usklajevala organizacijske aktivnosti. Vodja NMP v Zdravstvenem domu Vrhnika dr. Vesna Homar z ekipo je pripravila realistične scenarije, neposredno izvedbo pa je prevzelo PGD Drenov Grič - Lesno Brdo. V soboto 11. maja so krajani na Drenovem Griču z zanimanjem opazovali veliko število različnih gasilskih vozil. Na treh delovnih točkah je sedem ekip iz GZ Vrhnika (Bevke, Drenov Grič, Log 1 in 2, Dragomer, Borovnica, Brezovica pri Borovnici) in ekipi iz sosednjih GZ Horjul in Brezovica nudilo prvo pomoč različnim “poškodovancem”. Petra Dolinar je statiste, ki so igrali poškodovance zamaskirala z zelo realističnimi “ranami”. Delo posamezne ekipe na delovnih točkah so strokovno nadzirali člani NMP Vrhnika in GZ Vrhnika. Na letošnjem srečanju je bil poudarek na varnosti posredovalcev med intervencijo in nudenju samopomoči.

Na prvi delovni točki smo obravnavali poškodbo otroka ob nasilju v družini, kjer je oborožen moški grozil ženi in prisotnim gasilcem. Druga delovna točka je bila intervencija ob prometni nesreči. Gasilci smo zavarovali mesto prometne nesreče in obravnavali lažje poškodovano žensko. Po pregledu vozila pa smo nudili pomoč neodzivnemu dojenčku. Na tretji delovni točki smo nudili pomoč poškodovanem gasilcu, ki si je odrezal prst.  

Po zaključku dela na delovnih točkah je sledila strokovna analiza opravljenega dela in druženje med zasluženo malico. Vsaka ekipa je prejela potrdilo o udeležbi. Po večdnevnem deževju nam je v soboto služilo tudi vreme. Razšli smo se z obljubo o ponovitvi srečanja prihodnje leto. Na bodoče srečanje pa vabimo še ostala društva, ki imajo v svojih vrstah gasilce bolničarje. V začetku maja 2020 bo 4. srečanje gasilcev bolničarjev organiziralo PGD Log.

Oglejte si tudi