Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Bevške gasilke v Prekmurju, Porabju in še kje

Bevške gasilke se vsako leto odpravimo na dva izleta – jesenski in pomladanski potep. S soncem in jesenskimi barvami obsijana predzadnja sobota v oktobru je bila najbolj primerna za raziskovanje oddaljenih kotičkov Slovenije. Tokrat nas je pot vodila v sam čopek naše zemljepisne kokoške.
 Bila je še trda tema, ko smo željne novih odkritij zapuščale domačo vas. Nekje pri Mariboru so sončni žarki predrli temo in meglo. Naša prva postojanka je bila Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini. Očarala nas je s svojo preprostostjo, ki je poudarjala naravne oblike in eleganco. Sledil je postanek v lončarski vasi Filovci, kjer smo se seznanile s postopkom izdelave glinenih izdelkov. Domači gospodar nam je razkazal staro domačijo in nas popeljal skozi zanimivo muzejsko zbirko. Nekoliko daljši postanek ( začinjen z okusnim pršutom, ki so nam ga podarili člani našega pobratenega PGD iz Vrhpolja in Tončkinim domačim kruhom ), smo imele v objemu starih dreves v neposredni bližini Bukovniškega jezera. Tam ponosno stoji kapelica Sv. Vida, zraven pa žubori istoimenski izvir z vodo, ki ima energijsko moč ter številne zdravilne učinke. S to vodo smo si umile oči, da bi lahko videle stvari, ki so bile do tedaj našim čutom nevidne. Polne dobre volje smo se ustavile še za ogled Rotunde sv. Nikolaja - slovite okrogle cerkve iz 13. stoletja, v vasi Selo na Goričkem. Ugotovile smo, da je ravno dovolj velika in s svojo obliko zelo prijetna, za obisk naše skupine 25-tih žensk. Sledila je pot čez mejo – na Madžarsko. Prvi postanek je bil v naselju Monošter, sledili pa so krajši ogledi treh slovenskih vasi: Števanovcev, Androvcev in Verice. Izlet smo zaključile z obiskom PGD Sv. Jurij in GZ Rogašovci, kjer smo bile deležne toplega sprejema. Ogledale smo si njihove prostore, se seznanile z načinom dela in opremo s katero razpolagajo. Navdušili so nas s svojo preprostostjo, domačnostjo in prijaznim nasmehom. Poleg gasilskega društva deluje v občini tudi Društvo prve medicinske pomoči, v katerega so vključeni gasilci z medicinsko izobrazbo. Njihova ekipa šteje 12 članic/članov, ki skrbijo, da je v vsakem trenutku nekdo pripravljen, da se odzove klicu na pomoč. S tem močno skrajšajo čas od nastanka poškodbe/obolenja do prihoda medicinske ekipe iz najbližjega zdravstvenega doma, ki je v Murski soboti. To pa pripomore k hitrejšemu in lažjemu okrevanju poškodovanca, predvsem pa zmanjša število smrtnih primerov.
Za poslastico smo si ogledale še 400 let staro cerkev sv. Helene v bližnji vasi Petroča. Od leta 2009 jo krasi drugi največji mozaik, ki ga je izdelal pater Marko Rupnik. Ko smo si pod vodstvom tamkajšnjega župnika ogledovale celotno postavitev, smo lahko samo obnemele in občudovale skladnost oblik in bogato sporočilno vrednost.Domov smo se vračale polne lepih vtisov, dobre volje in prijetno utrujene od vseh informacij, ki smo jih tekom dneva prejele. Izbrana večerja, ki smo je bile deležne pri gasilcih, pa je poskrbela, da smo na poti domov utonile v sen.Hvala naši članici Alenki, da je skrbno načrtovala in izpeljala izlet. Popeljala nas je po poteh, ki jih drugače nebi videle. Hvala g. Stanislavu Geder, predsedniku GZ Rogašovci ter vsem predstavnikom GZ Rogašovci in PGD Sv. Jurij, za prijazen sprejem in pogostitev. Hvala pa tudi vsem članicam in ženam, ki ste za en dan zapustile domače ognjišče in se pridružile našemu popotovanju.
Za PGD Bevke,predsednica Andreja Lenarčič

Oglejte si tudi