Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

105. LET PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA BEVKE

Tekom 105. let, kar obstaja tudi Prostovoljno gasilsko društvo Bevke, se je rodilo, živelo in umrlo kar nekaj rodov bevčanov. Vsi, ki so se zavedali pomena imeti znanje in opremo za varstvo pred požari, so bili tako ali drugače vpeti v delovanje društva. Najprej so imeli glavno besedo možje, sedaj se v društvo vključujemo tudi ženske, mladina in otroci.

 

 Včasih sta bili najbolj pogosti intervenciji požar ali neurje. Tekom let in izkušenj smo se ogenj in poplave naučili obvladati. Pred nami pa se pojavljajo novi izzivi v obliki žleda, zmrzali, obsežnih gozdnih požarov, neurij in požarov novih materialov in strupenih snovi, ki so produkt modernega načina življenja.

Gasilec ni več nekdo, ki vstane, ko zazvoni alarm, se obleče in prime za ročnik. Gasilec postaja oseba, ki mora imeti poleg želje pomagati, široko znanje, veliko število vaj, ogromno izkušenj,… V vseh 105. letih pa ostaja isto samo to, da dober gasilec potrebuje srce na pravem mestu.

Ko smo prebirali gradivo, ki so nam ga zapustili naši predhodniki, nismo mogli kaj, da se nebi globoko priklonili vsem, ki so si upali in začeli zgodbo bevškega gasilstva. Bili so pionirji, ki so iz nič ustvarili veliko. Vedno je primanjkovalo denarja, prišli sta dve vojni, v vasi je vedno nekaj gorelo, ljudje so se priključili in odhajali, vozila so se kupovala in zaradi nedelovanja prodajala dalje,… Bila so leta, ko se je gradilo in leta, ko je delovanje v društvu skoraj zamrlo. Pa vendar bevško gasilsko društvo še vedno živi in v polnosti deluje.

Ker smo za naše naslednike želeli ohraniti utrip o nastanku, razvoju in delovanju društva, smo izdali nov Zbornik. V njem je poleg krajšega povzetka o delovanju društva med leti 1912 in 2012, podrobno opisano življenje, ki se je v njem odvijalo v zadnjih petih letih. Aktivnosti je bilo zelo veliko. Od rednega vzdrževalnega dela, intervencij, otroških in mladinskih aktivnosti, do Delovnih torkov, Dnevov odprtih vrat, noči v gasilskem domu in letovanj podmladka. Namen Zbornika je, da ponese informacijo med ljudi. Zato lepo povabljeni vsi, ki želite imeti svoj izvod, da se obrnete na nas.

V soboto, dne 9. septembra, smo visoki jubilej počastili tudi s Slavnostno akademijo. S svojo prisotnostjo so nas počastili: član Upravnega odbora GZ Slovenije tov. Uroš Gačnik, član Upravnega odbora GZ Slovenije in predsednik GZ Vrhnika tov. Vinko Keršmanc, poveljnik notranjske regije, tov. Rok Leskovec, častni poveljnik GZ Slovenije in član PGD Bevke tov. Matjaž Klarič, poveljnik GZ Vrhnika tov. Benjamin Svenšek, direktorica občinske uprave občine Vrhnika ga. Vesna Kranjc, poveljnik CZ občine Vrhnika, g. Viktor Razdrh in svetovalka za zaščito in reševanje Občine Vrhnika ga. Nataša Čož.

Program je povezoval Robert Ajlec. Za zabavne vložke pa so pod vodstvom treh zagnanih mentoric ( Ane Jereb, Tjaše Trček in Katarine Smuk ) poskrbeli člani Otroške dramske skupine iz Bevk.

Posebej ponosni smo, da smo lahko podelili državna priznanja za dolgoletno aktivno delo in pripadnost društvu kar trem našim članom. Člana Jože Keršmanc in Milan Nartnik sta prejela Gasilsko odlikovanje I. stopnje, Franci Perko pa Gasilsko plamenico I. stopnje. Hvala vsem trem za korektno sodelovanje, nesebično pomoč, številne delovne akcije in pripravljenost pomagati vedno in povsod.

Za konec pa še misel: 105. let je za nami, koliko jih je pred nami, ne ve nihče. V PGD Bevke pa smo si edini, da pred nami niso težave, temveč novi izzivi. Z veseljem jih  pričakujemo.

Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ !!

Predsednica PGD Bevke, Andreja Lenarčič

Oglejte si tudi