Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
26°C
8°C
PET.
29°C
12°C

Tone Krašovec bo predstavil epsko pesnitev

Cankarjeva knjižnica, Muzejsko društvo in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika
Velika dvorana Cankarjevega doma na Vrhniki

PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

SREDA, 2. februar 2022, ob 18. uri

Tone Krašovec: TRNOVA POT
Predstavitev epske pesnitve v treh delih

Na slovenski kulturni praznik bo luč sveta ugledala obsežna pesnitev Toneta Krašovca, ki si je ob upokojitvi kot ljubitelj zgodovine zadal nalogo, da v epskih verzih opiše dogajanja, ki slikovito ponazarjajo zgodovino Slovencev; od naselitve na tem ozemlju pa vse do osamosvojitve in ustanovitve samostojne Slovenije pred tremi desetletji.
Leta 2008 je v samozaložbi izdal pesnitev Spomin stoletij, ki opisuje življenje Slovencev do poskusov zedinjenja naroda v okviru avstroogrske monarhije sredi 19. stoletja. Pesnitev je nato nadaljeval in nadgradil: v drugem delu delu je zajel našo preteklost od slovenskih taborov za zedinjeno Slovenijo preko prve svetovne vojne in življenje v Kraljevini Jugoslaviji; v tretjem delu pa opisuje obdobje od začetka druge svetovne vojne in preko življenja v jugoslovanski federaciji pa do osamosvojitve Slovenije. Pesnitev se izpoje  z odhodom zadnje enote jugoslovanske vojske leta 1991, ko se Slovenci končno strnemo v samostojni državi in svobodno zadihamo po stoletjih tuje nadvlade.
400-stransko knjigo je oblikovala Milena Oblak Erznožnik, spremno besedo je napisala Maša Milčinski, tiskarna Birografika Bori d. o. o. iz Ljubljane je knjigo natisnila, izdali pa smo jo Muzejsko društvo, Cankarjeva knjižnica in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.
Na predstavitvi bodo sodelovali tudi učenci Glasbene šole Vrhnika, recitatorji MePZ Mavrica, bralci TD Blagajana in igralci KD Mah teatra.
Knjigo bo možno kupiti v TIC-u Vrhnika in v Cankarjevi knjižnici Vrhnika.

Vljudno vabljeni!

 

TRNOVA POT
V davnini vekov, kar na Zemlji klije
življenje ljudstev in človeštvo blodi,
Slovencev rod precej kasn
ó zasije
kot iskrica. Stoletja vztrajno hodi
po svoji poti, ki je prepojena
s krvjo in z ostrim trnjem prepletena.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi