Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nezadovoljni z javno infrastrukturo

Vrhnika, 30. junij – V prostorih Krajevne skupnosti Vrhnika – Vas je potekal sestanek krajanov s predstavniki občine. Govora je bilo o slabi električni napetosti in zastarelem internetnem omrežju, občinski javni infrastrukturi, morebitnem sevanju radarja na Ljubljanskem vrhu in domnevni kontaminiranosti vode s težkimi kovinami. Veliko besed pa je šlo tudi na račun umeščenosti območja Kačje vasi (Dobovičnikova in Tičnica) v višji razred ovrednotenja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Pobudnik za sklic sestanka je bil krajan Peter Pikl, ki je dejal, da je problematika prisotna že nekaj časa, najbolj pa se je pokazala v času »korona krize«, ko se je delalo od doma, otroci pa so se šolali na daljavo. Tedaj je bilo internetno omrežje tako obremenjeno, da je bilo normalno delo skoraj nemogoče. Zaradi večjega števila prisotnih ljudi na domu se je močno povečala tudi poraba voda in električne energije. »Že tako ali tako imamo v vodovodnih ceveh zelo slab pritisk. Sam imam 400 litrski zalogovnik, da se lahko zvečer, ko pade pritisk, normalno tuširamo. Podobno zelo niha tudi kakovost električne napetosti, ki ob konicah pade iz 230 na 167 voltov,« je pojasnjeval Pikl. Tem težavam je dodal še slabo vzdrževano lokalno cestišče, moteč hrup iz pekarne, morebitno sevanje radarja z Ljubljanskega vrha in vsebnost težkih kovin v pitni vodi. »Zelo nas pa je zmotila tudi nedavna sprememba ovrednotenja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, po kateri je celotna krajevna skupnost padla pod območje I. Želimo, da se izločimo iz nje v območje II, saj menimo, da naša javna infrastruktura ne omogoča standarda, kot ga ima na primer strogi center Vrhnike, ki je ravno tako v območju I.«

Občinsko stran sta zastopala podžupan Jože Malovrh in podžupanja Bernarda Kropf. Glede internetnega omrežja sta pojasnila, da gre za investicijo Telekoma Slovenije, na katero občina težko vpliva. Telekom Slovenije sicer ima za to območje pripravljen načrt izvedbe novega omrežja, zaradi visokih stroškov investicije pa pričakuje, da bo del denarja primaknila tudi občina. Kropfova je dejala, da se bosta Telekom Slovenije in Občina Vrhnika sestala jeseni in upa na pozitiven izid, nenazadnje tudi zato, ker se napovedujejo evropska sredstva za ta namen.
Podobno kot za internetno omrežje, ki ni v domeni občine, velja tudi za električno omrežje, je pojasnila Kropfova. SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja za električno energijo) je sicer naložil Elektru Ljubljana naj v najkrajšem možnem času poskuša izvesti razmejitev in razbremenitev omrežja v smislu skrajšanja dolžin ter kasneje ojačitev omrežja z novim kabelskim vodom transformatorske postaje, a se zaenkrat še ni nič zgodilo. Kot sta obljubila predstavnika občine, bodo zahtevali od Elektra Ljubljana pojasnilo oziroma čimprejšnje ukrepanje.

V vezi hrupa iz pekarne Žito so krajani potožili, da je ta najbolj moteč ponoči. Povzročale naj bi ga kompresorske naprave na pekarni. Bojda naj bi se stanje po zadnji pritožbi nekoliko izboljšalo, a problem še vedno ostaja. Občina je obljubila, da bo stopila v stik z vodstvom pekarne.

Na morebitno prisotnost težkih kovin v pitni vodi je opozoril krajan, ki je kupil testne lističe v Celju in je analizo vode opravil sam doma. »S takšnim testom težko zaključimo, da so v vodi res prisotne težke kovine,« je menila Kropfova, zato so zbrani predlagali, da meritve težkih kovin v vodi opravi občina pri akreditiranem laboratoriju. Podobno bo občina poskusila najti laboratorij tudi za izmero morebitnega sevanja radarja na Ljubljanskem vrhu.

Veliko je bilo govora o slabi infrastrukturi, predvsem cestah in vodovodu. Ceste imajo udarne jame, vodovod pa zelo nizek tlak. Kropfova je pojasnila, da je predvidena obnova infrastrukture na Dobovičnikovi in Tičnici v letih 2022 (izdelava projektne dokumentacije) in 2023 (realizacija). Malovrh je še dodal, da bo nizek tlak višji po priklopu novega starovrhniškega vodohrana na vodovodno omrežje. Trenutne poškodbe cestišča, po posredovanih fotografijah, se bodo sanirale. Zbrani so izrazili željo, da se jih vključi v načrtovanje obnove infrastrukture, ter dodali, da upajo, da pri načrtovanju obnove ne bo šlo samo za predvolilno gesto, ki bo po koncu volitev izpuhtela.
Krajane je nedavno presenetilo, da jih je občina pri NUSZ premestila iz drugega v prvo območje. Po njihovem je to storila neupravičeno, saj javna infrastruktura ne opravičuje tega dejanja. Kropfova je dejala, da je občina morala spremembo odloka, ki ureja to področje, izvesti zaradi zahtev državne zakonodaje. Poleg tega pa premestitev iz druge v prvo kategorijo občanom ni prinesla dodatnih stroškov v primerjavi s poprej, marveč celo zmanjšala – je še dejala. Pikl meni, da odločitev za umestitev v območje I ni bila sprejeta na podlagi opremljenosti ali bližine infrastrukturnih objektov, temveč na podlagi poseljenosti. Obljubljeno mu je bilo,  da bo občina poslala točen izračun za na sestanku predstavljeno nepremičnino, če bi se nahajala v območju II.   
Tri ure dolg sestanek se je zaključil s sklepom, da krajevna skupnost poslej na svoje sestanke vabi tudi predstavnike z Dobovičnikove in Tičnice, kajti ti v svetu KS nimajo svojega predstavnika. Sicer ne bodo imeli glasovalne pravice, bodo pa lahko sodelovali v razpravah. To je bilo sprejeto z odobravanjem in na spletnem portalu se bo določilo predstavnika.

Gašper Tominc

 

 

 

Oglejte si tudi