Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Začel se je Festival Vrhnika

Vrhnika, 25. september - Ob upoštevanju navodil NIJZ se je v cerkvi na Sveti Trojici začel že 5. Festival Vrhnika, ki želi zadovoljiti tudi zahtevnejše ljubitelje klasične glasbe. Sinočnje odprtje festivala je bilo večinoma znamenju vokalov.
Festival je odprla Žana Erznožnik, ki obiskuje peti razred vrhniške glasbene šole, sicer pa je v mladih letih igrala violino in prepevala v otroških zborih. Predstavila se je s Ipavčevo Pomladno nočjo in Haendlovo arijo iz opere Rinaldo. Iz vrhniške glasbene šole je prihajal tudi Nino Koritnik, ki se je že večkrat predstavil na vrhniških odrih. Občinstvo je navdušil z Donizettijevo arijo Nemorina in Leharjevo skladbo iz operete Dežela smehljaja. S svojim glasom je nežno pobožala zbrane še Petra Nagode, 23-letna sopranistka, ki že vrsto let prepeva v mešanem pevskem zboru Notranjska, solo petje pa se je učila tudi v vrhniški glasbeni šoli. Njen izbor za vrhniški festival so bile Simonitijevi "Ko mislim nate" in "Ples v rdečem" ter arija Siebel iz opere Faust. Sklop nastopajočih iz vrhniške glasbene šole je z Duettino (op. 36) zaključil trio deklet "Trio Graziosso" v sestavi flavtistke Elene Zakrajšek Janevski in Eme Mrzelj ter pianistka Zoje Trajkovski
Prvi večer festivala sta sklenila baritonist Peter Grdadolnik, ki obiskuje 2. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani in Jakob Kobal, ki je dokončal četrti letnik harmonike, navdušuje pa ga tudi klavir. Dvojica je z vokalno glasbenim nastopom (ob Jakobovem nastopu na klavirju in klavirski harmoniki je bilo mogoče slišati tudi Petrovo igranje na trobento) vsekakor prepričala zbrane, kajti namenili so jima dolge aplavze in zahtevali bis.

Večer je vodil Peter Frank, ki je za popestritev večera prebral Cankarjevo črtico "Tičnica". 

Danes, v soboto ob 18. uri, bodo nastopili Inti Pucihar (vibrafon) in Jaka Pucihar na klavirju, v drugi polovici večera pa bo nastopila Milena Keser na klarinetu in Nadja Rus na klavirju. Nedeljo bo zaznamoval Trio Rupnik z gostjo Uršo Lojen. Vstop na koncerte je brezplačen.  

Gašper Tominc

Oglejte si tudi