Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Uspel koncert ansambla Presenečenje

V soboto, 23.marca, je v večnamenski dvorani gasilskega doma na Drenovem Griču ansambel Presenečenje pripravil svoj prvi samostojen koncert. Mlad ansambel po stažu sestavljajo upokojenci Jožko, Janez, Stane, Miran, upokojenka Irena in Andrej, kandidat za ta „poklic“.
Sodelovanje na jesenski prireditvi „ Igramo, kot znamo“ v Cankarjevem domu na Vrhniki,nas je navdušilo in opogumilo za nove  nastope in še intenzivnejše vaje. Po uspešni predstavitvi v Cankarjevem domu  smo se odločili, da se domačemu občinstvu predstavimo s celovečernim koncertom. V goste smo povabili znance in prijatelje-trio ljubiteljskih glasbenikov iz Črne vasi, sicer člane „Zavoda za ohranitev Ljubljanskega barja- Sekcija koscev in grabljic“. Trio v sestavi Janez Sterle, ki igra na mini harmoniko in poje ter pevki, Amalija Sterle in Milka Selan. Simpatični gostujoči  trio se je predstavil s tremi večno zelenimi melodijami Mama prihajam domov, Čez zelene trate in Tri planike. Poslušalci so jih lepo sprejeli in se čudili, kakšni lepi zvoki lahko prihajajo iz tako majhne harmonike izpod spretnih prstov pravega „muzikonterja“.

Program je povezoval Lojze Janežič iz iškega obronka Barja. S šaljivimi vložki med posameznimi pesmimi in pridigo iz Cankarjevega Martina Kačurja je poskrbel za prijetno vzdušje  med obiskovalci in sproščen stik med poslušalci in nastopajočimi.

Koncert je bil namenjen mamicam, mamam, starim mamam in vsem tistim dekletom in ženam, ki bi to še želele postati. Tako je v uvodnih besedah napovedala Irena in tak je bil tudi izbor pesmi. Same že skoraj ponarodele pesmi: Kje mamici bi rož nabral, Na mostu, Če mamca ne vedo, Neki večer, Nocoj je druga rekla mi, V planini je kajžica, Čebelar, Čas bi zavrtel nazaj, Človek več korakov  in še številne lepe slovenske pesmi.

Čeprav smo bili sprva zaskrbljeni koliko poslušalcev bo prišlo na koncert, je ves strah izginil, ko se je približevala ura koncerta. Dvorana je bila polna. Poslušalci so bili polni pričakovanj, nastopajoči pa hkrati vznemirjeni in nervozni. Nervoza je kmalu popustila in po začetnih pesmih popolnoma izginila. Že takoj po po prvih taktih se je začutila vez med nastopajočimi in obiskovalci v dvorani, ki so vsako pesem nagradili z aplavzom, vmes zavriskali in tudi zapeli. Za večino občinstva je bilo igranje in petje ansambla res pravo presenečenje. Tudi tisti, s katerimi se večkrat srečujemo, niso mogli verjeti kolikšen napredek je ansambel dosegel v tem letu, še posebej glede na to, da smo vsi člani v zrelih letih, brez formalne glasbene izobrazbe, pač pa z veliko volje in ljubeznijo do narodne glasbe. Koncert v taki obliki je bil za naš kraj prijetna popestritev in dogodek, ki se ga bomo vsi radi spominjali.

Najlepša nagrada za  ansambel je bilo zadovoljno občinstvo. To zadovoljstvo ponazarja pohvala  enega od obiskovalcev, ki je rekel, da je lahko žal vsem tistim, ki na koncert niso prišli. Prepričani smo, da je bila pohvala iskrena. Vsi si želimo, da bo ob prihodnjem našem koncertu dvorana zopet polna in bomo obiskovalcem z glasbo spet lahko polepšali dan.

Prostovoljne prispevke obiskovalcev smo namenili folklorni sekciji Kulturnega društva Drenov Grič-Lesno Brdo za dopolnitev narodnih noš. Prav ponovno delovanje folklorne skupine in sodelovanje z ansamblom Presenečenje, naj bi v kraj in njegovo okolico prineslo nova druženja, kar sta s plesom v gorenjski narodni noši potrdila tudi Vanja in Borut.

 

Ob tej priliki in na ta način se zahvaljujemo našim simpatizerjem in podpornikom:

DG 69 iz Drenovega Griča

M Orel Vrhnika

Gostilna in pizzeria Papatek

JFM-elektronik- Franc Jelovšek

MIHART- Miha Kržmanc

MIK

Oglejte si tudi