Logo MojaObčina.si

Vrhnika

JUTRI
10°C
-1°C
ČE.
7°C
5°C
Deli
4441

Svetovni dan lutk in lutkarjev

Vrhniški lutkarji smo tudi letos praznovali »Svetovni dan lutk in lutkarjev,« ki je vsako leto 21.marca, se pravi ob začetku pomladi. Zgolj v vednost naj dodam, da je ob tem datumu tudi »Svetovni dan Downovega sindroma,« ter »Svetovni dan poezije.«

Tako kot lansko leto, smo ob tej priložnosti uprizorili lutkovno predstavo za vse vrtce in osnovne šole z Vrhnike, le da so tokrat nastopale lutkarice »KD Nauportus viva,« lansko leto pa so nastopale učiteljice iz Dobrove in Vrhnike. Izvedli smo tri predstave. Ob 9:00 za vrtce (Vrtec Vrhnika, Župnijski vrtc, Hiša otrok- Preprosto Montessori), ob 10:00 za OŠ A.M. Slomška ter ob 11:00 uri za OŠ Ivana Cankarja. Naši prijatelji iz VDC so se nam pridružili na prvi predstavi.

Izvedli smo predstavo z naslovom »Deveta dežela,« po motivih otroških verzov, vrhniškega književnika in duhovnika, Kunstelj Franceta. Predstava je bila lepo sprejeta ne le pri otrocih, temveč tudi pri pedagoškem spremstvu otrok. Najlepše pri tej predstavi pa je, da so avtorice predstave, lutkarice same in so tako doživele svoj avtorski »ognjeni krst.« Režijo in glasbo sem prispeval avtor tega prispevka, kot mentor in režiser pa moram ob tej priložnosti vsem trem lutkaricam, Poloni Kovačič, Vesni Petkovšek in Ivani Oceanski izreči pohvalo in priznanje, ne le za avtorstvo, temveč tudi za samo izvedbo. Vse tri njihove zgodbe, so skozi lutke lepo komunicirale z otroci, jih animirale, zapeljale v čarobnost in pripravile do smeha.

Lutkarski praznik ne bi bil kar je, če ne bi ob koncu na oder povabili še nekaj otrok iz občinstva, ki so se skupaj z nami poigrali z malimi marionetami. Za konec pa naj se še zahvalim »Zavodu Ivana Cankarja,« ki nam je prijazno in brezplačno odstopil veli oder Cankarjevega doma z odlično tehnično podporo ter prijazno hostesno službo. Se vidimo naslednje leto ob istem datumu, na istem kraju, ob isti uri, ko bo otroke ob »Cankarjevem letu« ( leta 2018 bomo namreč praznovali 100-obletnico njegove smrti), sam Ivan Cankar, ki je ravno tako pisal za otroke.

BOris KOnonenko

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij