Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Poročna obleka iz 1941, ki jo nosijo še danes

Stara Vrhnika, 23. maj – Na Stari Vrhniki na binkoštno nedeljo praznujejo žegnanjsko nedeljo. Na vasi je to velik praznik, ki so ga tokrat počastili še z odprtjem začasne razstave poročnih oblek, fotografij – predvsem tistih iz naše preteklosti. Pogled na razstavo je dal občutek, kot bi zavrtel časovno kolo.
V Kulturnem društvu Stara Vrhnika so razmišljali, da bi razstavo pripravili konec marca, za materinski dan, a so vsem znane razmere to dejanje preprečile. Velik praznik v vasi pa je binkoštna nedelja, ko se oglasijo zvonovi cerkve svetega Lenarta in povabijo krajane k žegnanjski maši. Epidemiološke razmere so v maju pod določenimi pogoji že dopuščale razstave, zato v društvu ni bilo nobenega dvoma, da na stežaj odprejo vrata prostorov doma Krajevne skupnosti - Lope in povabijo krajane k ogledu razstave poročnih oblek, fotografij in dekoracij.

Najstarejša obleka iz leta 1941 

V novi dvorani so razstavili lutke v poročnih oblekah od začetka 20. stoletja do ene zadnjih porok v vasi, oktobra 2020. Anita Garafolj, ki je vodila projekt, je pojasnila, da najstarejša ohranjena ženska poročna obleka sega v leto 1892. »Zanimivost ženskih oblek iz tega časa je, da ženska poročna obleka ni bila bela, kot je danes v modi, ampak v rjavi ali drugi temnejši barvi. Zato so obleko ženske nosile ob nedeljah in večjih praznikih ter na drugih porokah,« je pojasnila sogovornica ter dodala, da so si jih pred časom po njej dale ukrojiti štiri krajanke Stare Vrhnike, ki jo nosijo ob posebnih priložnostih, to je t.i. svečana notranjska noša. Na prelomu stoletja je bila namesto vlečke oziroma naglavne tančice »v modi« še naglavno pokrivalo - peča, kasneje pa so se neveste rade okitile z naglavnim venčkom. Enega takih, neveste Angele Rode (Škupn'kove), iz leta 1941, si je bilo mogoče ogledati na razstavi. Prav presenetljivo je, da se je to filigransko delo  ohranilo do danes. Narejen je iz kovinskega obroča, obdanega s sukancem in svilo, rožice so izdelane iz blaga in prevlečene z voskom. »Poleg venčka je bila razstavljena poročna obleka ženina Poldeta Rode, Angelinega moža. Posebnost te obleke je, da  jo nosi še danes njegov pravnuk Aljaž Garafolj vsako leto na žegnanjsko nedeljo v spomin in spoštovanje na svoje prednike.« Svojo poročno obleko pa vsako leto na žegnanjsko nedeljo nosi tudi Andrej Mesec, ki se je poročil leta 1964 – razen letos, ko jo je prijazno posodil za razstavo.

Med čipkastimi srčki

Razstavo so popestrile članice klekljarske sekcije Zlati Povž, ki so razstavile klekljane srčke in prt za kapelico sredi vasi. Čipke so nastale pod mentorstvo Petre Fefer, ki je dejala, da so pripravili že 13. razstavo čipk na Stari Vrhniki. »Znotraj društva imamo klekljarsko sekcijo, ki jo obiskujejo dekleta od 7. leta starosti do žena v jeseni življenja. Ker so načrtovale razstavo za materinski dan, so se odločile za motive srčkov. Hkrati pa so za kapelico v centru vasi izdelale klekljan prt po vzorcih Irme Pervanja. Vzorci predstavljajo stiliziranega polžka, ki je simbol Stare Vrhnike.

Časovni modni stroj

Poleg omenjene najstarejše in najnovejše poročne obleke so se na razstavi znašle še poročne obleke parov, ki so se poročili v minulih desetletjih. Modni nabor oblek tako predstavlja svojevrsten uvid v modo tistega časa. Pri večini je poleg oblek priložena tudi poročna fotografija, da je predstava o obleki še pristnejša. Večino starejših fotografij je prispevala  rodoslovka Ema Goričan, veliko pa so jih prijazno posodili zakonci. Ponovno so bili izdelani  trije sveži poročni šopki. Ob obleki iz lanskega leta pa so postavili celo poročni obok, primeren za fotografijo bodočih novoporočencev.

Pogrinjki, dekoracija, prstani…

Piko na i je celotni razstavi dala razstava poročnega pogrinjka, torte, konfetov  in drugega drobnega inventarja, ki pritiče najbolj veselemu dnevu. Obiskovalci so lahko videli tradicionalno darilo, porcelanast jedilni servis zakoncev Pust, iz leta 1969. Nataša Grom, ki je tudi sodelovala pri postavitvi razstave, je prikazala novejše pristope za poročni obred npr. prstana na blazinici iz mahu. Obiskovalci so lahko videli tudi valjarje za testo, ki so velikokrat obvezno darilo vaških fantov ali se nasmejali šaljivim pesmicam, polnih »življenskih resnic«, ki jih mladoporočencema podarijo fantje na šrangi.

Pričujoča razstava, ki je bila odprta teden dni (do 30. maja), je bila dober uvid v preteklost življenja na vasi, kjer se življenje še vedno srečuje s preteklo tradicijo. Za mlade je to bil skok v čas pred digitalnimi zasloni, za malce starejše pa zakladnica spominov. Verjamem, da lepih. Članice Kulturnega društva se zahvaljujejo vsem za obisk razstave, prijazne in pohvalne besede in pripravljenost izposoje oblek, fotografij in drugih poročnih dodatkov.

 

Gašper Tominc, foto: GT in Joži Krvina

 

Oglejte si tudi