Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Na festivalu otroške poezije čez 500 pesmi

Vrhnika, 15. maj – Malo je vrhniških prireditev, ki bi imele tako širok odmev v slovenskem prostoru, kot je festival Rimaraja, na katerem je sodelovalo 49 slovenskih osnovnih šol. A če je bilo mogoče na odru Cankarjevega doma slišati takorekoč vsa slovenska narečja, to še nikakor ne pomeni, da se projekt lahko pohvali s finančno podporo lokalne skupnosti.
Zaključna prireditev je potekala v Cankarjevem domu, kjer so na oder povabili trideset finalistov, izmed njih pa so izbrali dvakrat po tri (mlajši in starejši) zmagovalce. Sodeč po besedah Uroša Vošnjaka, idejnega vodje festivala, komaj lovijo korak s prijavami, kajti letos so zabeležili približno 60% rast: prejeli so več kot pesto pesmi 3353 otrok iz 49 (lani 20) slovenskih osnovnih šol. Festival si torej utira pot v prepoznavnost, kar pa ni mogoče reči za lokalno okolje. Vošnjak je namreč zelo kritičen do tega, da je festival ostal tako rekoč brez sredstev, po svojih močeh so pomagale OŠ Ivana Cankarja, ZIC Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika in Glasbena šola Vrhnika. »Če ne bi bilo slednjih, potem tudi Rimaraje ne bi bilo.«
Na odru je svoje iskrive, hudomušne, humorne, včasih pa tudi zelo zrele pesniške stvaritve predstavilo trideset finalistov, od katerih je tričlanska komisija v sestavi Uroš Vošnjak, Tatjana Oblak Milčinski (Cankarjev dom) in Sonja Žakelj (knjižnica) izbrala šest najboljših. V mlajši skupini, od 1. do 5. razreda, je prvo mesto zasedla Anastazija Suša iz 4. b razreda OŠ Ivana Cankarja Vrhnika s pesmijo Samoglasniki. Sledila sta jih Nika Kadunc iz OŠ Mirna s pesmijo »Šola iz čokolade« in Teja Tegeltija iz 1. b razreda OŠ Danile Kumar Ljubljana s pesmijo »Pošast«. V starejši skupini je komisijo najbolj prepričala »Baladna« izpod rok devetošolke Sarah Marn Ženko iz OŠ Bojana Ilicha Maribor, drugo mesto je pripadalo sedmošolki Nini Otrin iz OŠ Ivana Cankarja z Vrhnike s pesmijo »Sreča«, tretje pa osmošolki Tjaši Hameršak iz OŠ Rače, ki je napisala pesem »Moja družina«. Kot je dejal Vošnjak, so bile vse pesmi dobre, nekatere celo tako zelo, da so odigrale glavno vlogo nianse.

Za kulturni program prireditve sta poskrbela pevski zbor vrhniške glasbene šole in njen orkester, prireditev pa je povezovala Ana Frank Bogataj.

Gašper Tominc, foto: gt 

Oglejte si tudi