Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Koncert Tria Rupnik

Vrhnika, 10. maj – Cerkev na Sveti Trojici je ponovno zazvenela v zvokih klasične glasbe v izvedbi družinske komorne zasedbe Klavirski trio Rupnik z Vrhnike, ki se vse pogosteje pojavlja na slovenskih koncertnih odrih.
Zasedbo sestavljajo violinistka Manca, violončelist Nejc in pianist Anže Rupnik, ki skupaj poustvarjajo glasbo že sedmo leto. V prvem delu koncerta so se predstavili s solo nastopi (Manca: Ludwig van Beethoven – Sonata za violino in klavir št. 8, op. 30 št 3 v G-duru; Anže: Franz Liszt – Balada št. 2 v H-molu; Nejc: David Popper: Madžarska rapsodija op. 68)  glasbeni večer pa so sklenili družno kot trio s Schubertovo Nocturno v Es-duru, D.897 in skladbo Johana Nepomuka Hummela Klavirski trio op. 22 v F-duru. Gostja večera je bila profesorica Sae Lee na klavirju, prireditev pa je povezovala Josipina Kovačič. Glasbeni večer se je zaključil v prijetni poletni sapi pred cerkvijo z izbrano kapljico, kjer seveda ni manjkalo čestitk izvajalcem koncerta.

Klavirski trio Rupnik se je prvič javno predstavil na Mančinem recitalu pred sedmimi leti prav v cerkvi sv. Trojice. V začetku je deloval pod vodstvom prof. Kaje Stražar in prof. Urše Kržič na Glasbeni šoli Vrhnika, od 2013 do 2016 pa v okviru Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza. Trio se lahko pohvali s številnimi javnimi nastopi, koncerti ter prvimi nagradami z maksimalnim številom točk na državni in mednarodni ravni.

(gt, foto: gt)

 

Manca Rupnik (1996) je začela z igranjem violine z osmimi leti pri prof. Đorđu Beraku v Glasbeni šoli Vrhnika. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Vasilija Meljnikova, trenutno pa je študentka drugega letnika Univerze Mozarteum v Salzburgu v razredu prof. Reinerja Schmidta. Manca je prejemnica številnih domačih in tujih nagrad.

 

Anže Rupnik (1998) se je začel učiti klavir s sedmimi leti pri prof. Marti Kržič, od drugega razreda naprej pri prof. Kaji Stražar, v zadnjem letu pa je bil učenec prof. Vladimirja Mlinarića na Glasbeni šoli  Vrhnika. Trenutno zaključuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Sijavuša Gadžijeva.

 

Nejc Rupnik (2000) je začel z učenjem violončela s sedmimi leti pri prof. Almiri Hamidullini v Glasbeni šoli Vrhnika, zadnji dve leti pa je bil učenec prof. Damirja Hamidullina na Glasbeni šoli Ljubljana – Vič – Rudnik. Trenutno je dijak 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Tudi Nejc in Anže sta dobitnika številnih priznanj tako doma kot v tujini.

 

 

Oglejte si tudi