Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Izšli so 17. Vrhniški razgledi

Vrhnika, 5. junij – V Cankarjevem domu je Marija Oblak Čarni, sicer častna predsednica Muzejskega društva Vrhnika, predstavila letošnji zgodovinski zbornik, tokrat že sedemnajsti po vrsti. Kot urednica Vrhniških razgledov je dejala, da je zbornik nastal na podlagi raziskav v arhivih, knjižnicah, muzejih, privatnih zbirkah ter v veliki meri na podlagi spominov in izjav informatorjev.
 

Zbornik na 234 straneh prinaša več kot ducat prispevkov, ki se dotikajo preteklosti vrhniškega območja. Stanko Granda piše o razlogih, zakaj se je Vrhnika za razliko od drugih mest v okolici prestolnice, v zgodovini izkazala z večjim gospodarskim potencialom. Tatjana Oblak Milčinski je opisala Cankarjevo leto 1976, ko se je na lokalni in državni ravni obeleževalo 100-letnico Cankarjevega rojstva. Olga Pivk je pripravila raziskavo Rokodelskega doma na Vrhniki, ki je bil postavljen leta 1897, danes pa ga pogostokrat poimenujemo tudi kar »nekdanji Primis«. Janez Kos je pripravil krajši prispevek o Knjigi čevljarske bratovščine na Vrhniki, Aleksandra Serše pa nadaljuje svoje raziskovanje o vrhniški šoli – to je že četrto nadaljevanje. Tudi Tatjana Hojan nadaljuje s predstavitvami nekdanjih učiteljev v vrhniški šoli: tokrat predstavlja domačina Pavla Japlja in Ano Kočevar ter ravnatelja Karla Podhostnika. Jože Kurinčič piše o Francetu Kunstlju, duhovniku, pisatelju, pesniku ter uredniku. Nataša Oblak Japelj je opravila intervju z usnjarjem Tinetom Bradeškom, Ema Goričan in Marija Oblak Čarni pa podrobneje predstavita Franca Potrebuješa, izdelovalca stilnega pohištva. Damjana Bergant piše o slikarju Pavolu Tesarju, katerega likovna upodobitev Argonavtov krasi naslovnico zbornika, Marjeta Kržič o Pihalnem orkestru Vrhnika, ki deluje že več kot 90 let, Janez Tomšič pa odkriva nova spoznanja o skrivnostni plaketi, najdeni v Verdu. Zbornik se zaključuje s priredbo pripovedke »Podvodni mož z Grmeza, Meta z Iga in Štembalov Andrej z Vrhnike« (priredil Janez Kos), Vrhniško kroniko za leto 2016 izpod peresa Gašperja Tominca in poročilom o delu muzejskega društva v minulem letu, ki ga je pripravila predsednica društva Katarina Oblak Brown.

Razglede sta v 350 izvodih izdala in založila Muzejsko društvo Vrhnika in ZIC Vrhnika. Oblikovala ga je Milena Oblak Erznožnik. Zbornik lahko dobite na sedežu muzejskega društva v Rokodelskem domu.

 

Gašper Tominc

 

 

 

 

Oglejte si tudi