Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ivan Cankar potuje po Sloveniji

Ob 140 letnici rojstva, se je naš Ivan Cankar odločil, da obišče in zabava ter poučuje otroke tudi drugod po Sloveniji in ne le v rodni,  ljubi Vrhniki. Za začetek je obiskal otroke v slikoviti vasici na meji med Dolenjsko in Suho krajino, v Ambrusu. Tam je uprozoril predstavo »Grajska skrivnost,« po predstavi pa skupaj z otroci iz OŠ Ambrus postavil likovno razstavo kar 300-tih likovnih del. To razstavo so si potem Ivan, otroci in njihovi starši skupaj ogledali ter se posladkali in družili ob družabnih igrah.

Za drugo postajo je Ivan Cankar izbral Lavrico, za tretjo pa Škofljico. Tu je otrokom odigral predstavo na temo prometne vzgoje in jih podučil, le o čem drugem, kot o pomembnosti »11-šole pod mostom.« Učitlejicam in učiteljem je razložil izvor frazema »11.šola na Vrhniki,« s katerim se je cela Slovenija posmehovala »Vrščanom« ter, kako mu je uspelo s spremembo frazema v »11.šola pod mostom,«spemeniti konotacjo t.im. »11.šole« v nekaj zelo pozitivnega.  Posmehovalni frazem je tako počasi utonil v pozabo in danes tudi izobraženi ljudje več o njem ne vedno praktično nič.

Naš Ivan je nadaljeval pot v Ljubljano, ki je letos proglašena za »Zeleno prestolnico Evrope,« ter skupaj s 1000 otroci iz Ljubljanskih vrtcev proslavil svetovni »Dan zemlje« (22.4.) na prireditvi z naslovom »Zeleni nahrbtnik.« Prireditev se je odvila v Mostecu, od koder je tudi slika, kjer je Ivan Cankar v družbi otrok iz vrtca »Pedenjped« iz Zaloga pri Ljubljani.

V mesecu maju bo še obiskal otroke na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah ter otroke v mladinskem centru v Radljah ob Drvi na Koroškem. Nato se bo zopet napotil v Ljubljano kjer bo skupaj zvrhniškimi Argonavti  (animatorji in lutkarji TD Blagajana) aktivni udeleženec mednarodnega festivala »Igraj se z mano.« Dogodek se bo odvijal med 24. in 27. majem v Kongresnem trgu v lJubljani inletos bo to že jubilejni, 10. Festival. Vabljeni torej v Park zvezda vsako dopolne v času festivala na »Cankarjeve palačinke.«

Oglejte si tudi