Logo MojaObčina.si

Vrhnika

DANES
18°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C

70 let Tehniškega muzeja Slovenije

Tehniški muzej Slovenije (TMS), ki je osrednji slovenski muzej za ohranjanje tehniške dediščine, letos praznuje 70-letnico ustanovitve. Pomembni jubilej bodo v muzeju obeležili z več dogodki in razstavami. Prva med njimi bo fotografska razstava »Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021«, ki je nastala v sodelovanju Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS, je od 1. marca na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Bogato dogajanje se obeta tudi v Bistri.

V galeriji na prostem v Ljubljani bodo muzejske zbirke predstavili z zgodbami izbranih muzejskih predmetov, ki so povezani predvsem z zgodovino glavnega mesta. Razstava bo opozorila na bogato slovensko tehniško tradicijo in z njo povezano dediščino ter ponudila vpogled v sodobno vlogo muzeja, ki je kot povezovalec preteklosti in sedanjosti živahno mesto srečevanj, zanimivih doživetij in interdisciplinarnih povezovanj. Razstava, katere razširjena različica je dostopna na spletni strani TMS, bo v središču Ljubljane na ogled do 31. marca, nato pa bo od 3. aprila in vse do konca leta stala v muzejskem kompleksu v Bistri. Na dan ustanovitve TMS, 3. aprila, bo v Bistri potekal bogat praznični kulturni program, ki bo prilagojen aktualnim epidemiološkim razmeram.

Fotografska razstava »Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021« prinaša zgodbe izbranih predmetov iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti, ki so pomembno vplivali na življenje pri nas, bodo na fotografijah prikazani v svojem izvornem okolju, torej tam, kjer so nastali, oziroma tam, kjer so jih uporabljali, preden so prestopili prag muzeja in po različnih restavratorsko-konservatorskih posegih ter strokovni obravnavi postali del varovane dediščine. Za več informacij o razstavljenih predmetih so panoji opremljeni s QR kodo, ki vsebuje informacije o zgodovinskem ozadju posameznega predmeta ali skupine predmetov.

»Razstava v galeriji na prostem v središču Ljubljane mimoidočim podaja pregledno, zgoščeno in privlačno informacijo o preteklem in sedanjem strokovnem delu Tehniškega muzeja Slovenije. Predstavlja to, kar si lahko obiskovalci poglobljeno ogledajo, ko obiščejo stalne zbirke in občasne razstave ali se udeležijo različnih dogodkov, delavnic in prikazov v Bistri ali v Polhovem Gradcu,« je o razstavi, ki je prva v nizu dogodkov ob praznovanju 70. obletnice TMS, povedala direktorica muzeja dr. Barbara Juršič. Na panojih na Krakovskem nasipu bosta med drugim predstavljena tudi parni stroj in generator iz Mestne elektrarne Ljubljana, s pomočjo katerih je v mestu prvega januarja leta 1898 zasvetila prva električna luč. Na fotografijah bo tudi skobeljni stroj Heba, narejen v tovarni Gustava Tönniesa, ki je bil pionir slovenske strojegradnje v drugi polovici 19. stoletja in eden od pomembnih akterjev industrijske revolucije na Slovenskem.


Jubilejni 3. april

3. aprila, na dan ustanovitve TMS, se bo v muzeju Bistra čez ves dan odvil niz dogodkov, ki so jih organizatorji poimenovali Praznujmo skupaj. Ob bogatem kulturnem programu bodo v Bistri odprli občasno razstavo predmetov iz medicinske zbirke »Zakladi iz depojev: Medicinski inštrumenti in pripomočki«. Medicinska tehnika, ki ima v Sloveniji bogato zgodovino, predstavlja pomemben del tehniške dediščine, muzejska zbirka pa bo na pričujoči razstavi prvič predstavljena javnosti.


Kratka zgodovina TMS

Tehniški muzej Slovenije, ki je nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh, je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951. Prve muzejske zbirke – to so bile gozdarstvo, lesarstvo in lovstvo – so za javnost odprli 25. oktobra leta 1953, danes pa so na več kot 6000 razstavnih površinah na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, cestnih vozil, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.


Gašper Tominc, foto: arhiv TMSVšečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi