Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

60 let Zveze kulturnih društev Vrhnika

Vrhnika, 2. oktober – Organizacijska povezanost kulturnih društev vrhniškega, borovniškega in log-dragomerškega območja je v zadnjih desetletjih nosila različna imena, vsem pa je bila skupna krepitev razvoja kulture. Svoj jubilej je od leta 1997 poimenovana »Zveza kulturnih društev Vrhnika« obeležila v osrednjem vrhniškem kulturnem hramu, kulturni program pa so oblikovali nekateri njeni sedanji in celo nekdanji člani. Slovesnosti so dali pečat tudi najvišji predstavniki ljubiteljske kulture v državi.
Združevanje ljubiteljskih kulturnih društev v vrhniški občini (ta je v preteklosti vključevala tudi današnji občini Borovnica in Log Dragomer) se je začelo leta 1954 z ustanovitvijo Sveta Svobod in prosvetnih društev občine Vrhnika. Svet se je kasneje preimenoval v Zvezo kulturnih prosvetnih organizacij Slovenije – Občinski svet Vrhnika, nato v Zvezo kulturnih organizacij Vrhnika in končno v Zvezo kulturnih društev Vrhnika. Na območju treh omenjenih občin je danes registriranih preko petdeset društev, od katerih je pretežna večina glasbenih, zelo dejavne so tudi gledališke in plesne skupine. Srečamo še društva z literarno, likovno, fotografsko, humanistično in naravovarstveno tematiko.

Zvezi so predsedovali Tine Jurjevčič, Janez Pečar, Elica Brelih, Peter Caserman, od leta 2013 pa Rasto Jakič. Ta je v svojem govoru dejal, da čeprav sta se iz vrhniške občine odcepili dve občini, zveza še vedno povezuje celotno nekdanjo vrhniško občino. Po njegovem administrativne ovire ne smejo deliti ljudi, željnih kulture. Podobno je menil tudi vrhniški župan Stojan Jakin, kajti po njegovem je to območje že od nekdaj dobro sodelovalo. »Trudili se bomo, da bomo kulturi zagotovili kar se da dobre pogoje. Mislim, da smo na dobri poti: zgradili smo Kulturni center Vrhnika in obnovili Cankarjeve dom.«
Kulturni program (režiser prireditve je bil Jože Valentič) so oblikovale lokalne skupine oziroma društva: Povžarski pinkači, Vesoljski povžki, Pihalni orkester Vrhnika, posebej za to priložnost »obujena« Folklorna skupina Bistra, impro skupina Pravljičarija iz HUD Karel Barjanski, Kvintet trobil Nauportus, otroški pevski zbor KUD Podlipa – Smrečje, združeni vrhniški pevski zbori pod taktirko Jožeta Jesenovca in Big Band Vrhnika. Na prireditvi so tudi uradno odprli dokumentarno razstavo o zgodovini zveze, čeprav je bila na ogled postavljena že od odprtja Cankarjevega doma. Dr. Katarina Oblak Brown, ki je zbrala in uredila gradivo zanjo, je pojasnila, da ji je žal, da nekatera društva ali sekcije niso nič prispevala zanjo, pa čeprav so bila nekoč v preteklosti zelo dejavna. Zato po njenem razstava ni še povsem zaključena zgodba, marveč jo bo za celovit prikaz kulture nekoč v prihodnosti potrebno še dopolniti in razširiti.
Zveza je ob jubileju iz rok Marjete Turk, pomočnice direktorja JSKD Republike Slovenije, prejela zlato jubilejno priznanje. Turkova je izrazila presenečenje nad prepletom pestrosti umetniških zvrsti, ki jih zveza združuje oziroma so bile prikazane na odru. »Gre za čudovit preplet zvrsti in generacij. Čestitam!« Zvezi je čestital tudi Jože Osterman, predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije, ki ga je navdušilo dejstvo, da lokalna zveza pokriva več občin in da se vidi dobro medsebojno sodelovanje. Rasto Jakič je dejal, da tovrstna priznanja dajejo potrditve, da je zveza na pravi poti, hkrati pa vlivajo tudi moč za še nadaljnjo spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in varovanje kulturnih vrednot.
Dokumentarna razstava je v Cankarjevem domu postavljena na ogled do 11. oktobra.

 

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi