Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Recepti naših prednikov

Letošnje koronsko leto je posebno, saj društvom ne omogoča vršenje rednih dejavnosti kot so jih bila vajena. A kjer se ena vrata zapro, se okno odpre. V Društvu Nauportus viva so ta čas med drugim izkoristili tudi za zbiranje starih receptov naših babic. Tako je nastala brošura, ki jo najdete na spletni strani društva (nauportus.wordpress.com), v kateri je na desetine starih, pa tudi nekaj sodobnih receptov. »Ta kuharska knjižica je majhen poklon vsem mamam, ženam in dekletom ob materinskem dnevu, pa tudi fantom in očetom, saj v današnjem času tudi moški radi posežejo po kuhalnici in izdelajo prave umetnine,« je dejala Polona Kovačič, predsednica društva, ki je zbrala in uredila knjižico. Tako boste v njej našli recepte od ričeta in frike – stare pastirske jedi iz krompirja, masti in naribanega sira do novodobnih slaščic, kjer si boste zagotovo obliznili prste. Ker so recepti napisani razumljivo in opremljeni s fotografijami, ne bo težko slediti njihovim razlagam – zato ne boste imeli izgovora, da svojo drago ali dragega ne razveselite s katero od jedi. Saj veste: ljubezen gre skozi želodec…

GT


Frika – pastirska jed (besedilo in fotografija: Jana Rus)

Sestavine:

• 1 kg krompirja,

• olje ali čista mast,

• 10 do 20 dkg naribanega sira,

• sol.

Postopek:

Nalupljen krompir nareži na enakomerne liste. Jaz to naredim na multipraktik. V široko kozico daj par žlic olja ali dve žlici čiste masti.

Dodaj narezan krompir in ga peci. Med pečenjem ga mešaj. Po dobre pol ure, ko je krompir že skoraj pečen ga malo posoli in naj potresi nariban sir. Vse skupaj še peci kake 10 minut najbolje, da ga pokriješ s pokrovko.

Pečenega serviraš na krožnike. K friki se poda kakršna koli solata.


Oglejte si tudi