Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Zaenkrat veljajo še vsa preventivna opozorila

Vrhnika, 16, maj – Požar pri Kemisu je praktično pogašen, sem ter tja se še pojavljajo posamezni vžigi, kar pa gasijo dežurni gasilci. Na terenu je že zjutraj prišla ekipa Ekološkega laboratorija z mobilno enoto, ki je opravila oziroma še opravlja meritve. Rezultati slednjih bodo po besedah Viktorja Razdrha, poveljnika občinske Civilne zaščite, znani še danes tekom dneva.
Emil Nanut, direktor Kemisa je pojasnil, da je zagorelo na območju, kjer hranijo manj nevarne snovi, kot so laki, olja, zdravila, barve. Na srečo so gasilci preprečili, da bi se požar razširil na območje bližje pročelju stavbe, kjer so mnogo bolj nevarni odpadki. Noče špekulirati kolikšna je nastala škoda, je pa vsekakor vesel in zadovoljen, da so gasilci delo opravili profesionalno in da ni prišlo do težjih poškodb ljudi. Na komentarje o madežih na potoku in o poginulih ribah je dejal, da bodo storili vse, da bodo stanje sanirali. Kemis se bo zaenkrat posvetil lastni sanaciji, obratoval bo le delno, nakar naj bi se po Nanutovih besedah znova »postavil na noge«. Zadnji del objekta, ki meji proti Sinji Gorici, je uničen, dočim prednji del – pri Centru za ravnanje z odpadki - jo je na prvi pogled odnesel zelo dobro. Nanut ni želel razpravljati o vzrokih nesreče, dogajanje preiskujejo kriminalisti.

Glede morebitne onesnaženosti zraka ni zaenkrat nikakršnih podatkov, ki bi kazali na to. Na samem območju pogorišča je nekaj več indicev na morebitno onesnaženje, dočim širše naj ne bi bilo težav. Nekateri okoličani se  s tem ne strinjajo in menijo drugače: ČLANEK. Še vedno pa veljajo preventivna opozorila, naj imajo ljudje – do preklica zaprta okna, gibanje na prostem pa omejijo.

V akciji je sodelovalo 323 oseb (gasilci, medicinska pomoč, policija, Civilna zaščita, Rdeči križ). Dvema gasilcema je bila nudena zdravstvena oskrba, eden od njih je bil dopoldne še v zdravniški oskrbi. Gasilcem z vrhniške občine so priskočili na pomoč še kolegi iz gasilskih zvez Logatec, Cerknica, Brezovica in Ljubljana. Hkrati z njimi so bile prožene tudi ekipe medicinske pomoči, ki so se po prvotni lokaciji v okolici Kemisa preselili pred Avtotrade. Tam je posebna enota za dekontaminacijo iz Kranja tudi poskrbela za nečistočo na gasilskih oblačilih, ki se je nabrala tekom intervencije. Na prizorišču so bile tudi štiri ekipe za nudenje zdravniške pomoči, prišla sta dva reševalna vozila iz Kliničnega centra, aktivirana je bila tudi prikolica za množično reševanje.

Strokovnost, dobra pripravljenost gasilcev, zdravnikov in štaba civilne zaščite, ki je zorela tudi ob številnih vajah za primer nesreče na Kemisu, je tokrat odigrala ključno vlogo. Požar je bil po več urah lokaliziran in do jutra pogašen – če izvzamemo posamezna žarišča, ki bodo verjetno še nekaj časa tlela.

 

Gašper Tominc

 

Oglejte si tudi