Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 20.11.2017

delno oblačno
Ponoči bo pretežno jasno. Ponekod po nižinah bo spet nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, v alpskih dolinah do -8, ob morju okoli 4 °C.
-1°C | 9°C
torek, 21.11.2017
0°C | 10°C
sreda, 22.11.2017
5°C | 12°C
četrtek, 23.11.2017
5°C | 12°C
petek, 24.11.2017
7°C | 11°C
Opozorila
Nedelja, 19.11.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
-1°C
9°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo

...


TURIZEM, GOSPODARSTVO

| |
21.09.2015      20:12
A A

»Po kakovosti daleč naokrog nimamo konkurence«


Nova najemnica Iris Kociper Haas pravi, da namerava gostilno s prenočišči v Bistri voditi vsaj 10 let. Za kuharja je s seboj pripeljala javnosti precej znanega Anžeta Oblaka. Obisk tujih gostov že raste, domačini pa smo menda trši oreh.


Gostilna Bistra si želi več gostov iz lokalnega okolja, prav tako pa ohranja odprta vrata za vse tradicionalne prireditve.
Gostilna Bistra si želi več gostov iz lokalnega okolja, prav tako pa ohranja odprta vrata za vse tradicionalne prireditv...
Deli:

Gostilno s prenočišči v Bistri je letos od Bajčevih v najem prevzela Mariborčanka Iris Kociper Haas, ki je bila sočasno potom javnega razpisa izbrana še za najemnico bifejčka Račka, kot tudi organizatorko porok, protokolov in pogostitev znotraj TMS Bistra. Iris je mati dveh hčera, za seboj pa ima že dolgo gostinsko-turistično zgodovino. V gostinstvu namreč dela od svojega devetnajstega leta. Kariero je pričela graditi v hotelu Arena in jo nadaljevala v Habakuku, kjer je s 27-imi leti postala najmlajša direktorica hotela s petimi zvezidcami v slovenski zgodovini. Pozneje je pomagala na noge postaviti hotel Evropa v Celju in, tik preden je prispela na naš konec, še leto in pol načelovala zavodu, ki upravlja s protokolarnim dvorcem Brdo pri Kranju. Ta čas je dozorela v odločitvi, da se poda v samostojne vode, kjer lahko uresničuje lastno vizijo osebne gostinsko-turistične storitve. »Eventisi« je po njenih besedah družinsko podjetje, saj drugače gostilna ali hotel niti ne moreta preživeti. Z gostom je treba živeti, pravi. In kaj le tega pričaka v Bistri? »Izredno lepa soba, starinski stil z elementi sodobnosti in na koncu dober zajtrk.« Ravno slednji so zelo »osebni in lokalni« ter daleč najbolje ocenjeni na spletni strani Booking.com. Kulinarika je nasploh v ospredju, zaradi česar je k sodelovanju tudi uspela pritegniti znanega kuharja Anžeta Oblaka, ki ga večina pozna iz resničnostnega šova »Gostilna išče šefa«. Tu so nato še vse tiste drobne pozornosti, ki jih gostje visoko cenijo. Morebiti je vse skupaj res slišati kot leporečenje, a v obdobju zgolj nekaj mesecev se je povprečna doba bivanja v hotelu s tranzitne ene noči, povečala na tri dni, nekateri ostajajo celo po pet dni. Iris pravi, da so najboljša promocija ocene na spletnih straneh Booking.com ter Tripadvisor.com, in z oceno 9,4 »po kakovosti daleč naokrog nimamo konkurence.« Z idejami so zato že naprej, in sicer bi tri hostel sobe preoblikovali v družinske oziroma luksuzni poročni apartma, a pustimo času čas. Predvsem na področju povezovanja lokalnih ponudnikov, ki bi morali zanimirati goste, da ostanejo dlje časa na naših koncih, bo treba še precej delati.

Tisto pa, kar predvsem zanima nas domačine, je hrana in postrežba. Je z novim kuharjem boljša, slabša, dražja, cenejša, nas bo nova najemnica postrani gledala, če ne pridemo v gostilno gosposko napravljeni… Za začetek tod ne boste dobili pic, ne lignjev ali kakega drugega pohanja, preprosto zato, tako Anže, ker si Bistra »zasluži višji kulinarični nivo.« Trenutno je na jedilniku še pet, šest jedi, vključno s pečenkami in praženim krompirjem, ki bi jih kuhar najraje umaknil, a kot pravi »ljudje še niso pripravljeni. Če preberejo nekaj na jedilniku, kar ne poznajo, ne bodo hoteli poskusiti. Ko bo odziv drugačen, bomo šli na še več možnosti jedi.« Velika želja je obuditev lokalne kulinarike, tudi z elementi kartuzijanske kuhinje. Iris pri tem poudarja, da sestavine dobavljajo izključno od lokalnih pridelovalcev, najsi bo zelenjava, meso, še postrvi so naravnost iz Kokre. Jedilnik pa se tudi močno orientira po sezonskih poslasticah kot so borovnice, lisičke, jurčki… In kuharjeve specialitete? Tu vlada precejšnje soglasje okrog jagenjčkove taljate in pa čokoladnega sufleja za sladico. A navsezadnje boste morali to poskusiti sami, kot sem moral pisec teh vrstic. Prvič v ekipi novinarskih kolegov, ko smo bili deležni elitnih dobrot, in drugič »podtalno«, naravnost z dela v gozdu, na solidno gozdarsko malico. Jedel sem dobro, plačal povsem zmerno in niso me pustili pred vrati zaradi blatnih čevljev.

 

Damjan Debevec, Foto: DD




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vrhnika!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 453
Izšla: 30.10.2017

Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
November 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
19.11.2017 | Kino
Ledena babica
19.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: MALI BIGFOOT
19.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: UMOR NA ORIENT EKSPRESU
25.11.2017 | Kultura
DVA NOVČIČA
26.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: KOKO IN VELIKA SKRIVNOST
26.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: ČUDO
27.11.2017 | Družabni dogodki
NEPRILAGOJENI
19.11.2017 | Kino
Ledena babica
19.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: MALI BIGFOOT
19.11.2017 | Kino
Kino Vrhnika: UMOR NA ORIENT EKSPRESU
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
PLESNA ŠOLA URŠKA VRHNIKA - PLESNI TEČAJ SALSE
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
PLESNA ŠOLA URŠKA VRHNIKA - PLESNI TEČAJ SALSE

Bodite prvi pri oddaji mnenja.