Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Razstavili preko dvesto živali

Vrhnika, od 9. do 11. novembra – Društvo gojiteljev malih pasemskih živali z Vrhnike je pripravilo tridnevno razstavo malih živali v lokalnem gasilskem domu. Obiskovalci so lahko videli od kuncev, do golobov in perutnine.
Pravzaprav je šlo za mednarodno razstavo, kajti svoje pernate in dlakave lepotce so javnosti predstavili tudi tujci iz Avstrije in Italije. »Združili smo tekmovanje z razstavo. Tako sodelujoči tekmujejo v tekmovanju parov s kar 122 kunci 27 pasem, poleg njih pa je razstavljenih še 61 kuncev v okviru društvene razstave. Razstavljenih je še 74 golobov sedmih pasem in treh barv ter osem družin kokoši,« je pojasnil predsednik društva Marcel Pretnar, ki je na razstavi sodeloval tudi sam s kunci in kokošjo družino. »Naši člani imajo doma še marsikaj, a se nekateri niso opogumili in vsega razstavili. Imamo na primer tudi ptice in okrasno vodno perutnino.«

Pretnar pravi, da je z gojenjem tovrstnih živali več dela kot z navadnimi, ker potrebujejo večjo nego in skrb, potrebno pa je biti previden tudi pri križanju parov. Vse to in verjetno še kanček sreče je zagotovilo za dober nastop na tekmovanju, ki vsakemu rejcu pomeni vrhunec njegovega truda. »Redno sodelujemo na slovenskih tekmovanjih, podamo se tudi v Gorico in Celovec. Dlje v tujino ne gremo, ker nastopijo logistične težave, nikakor pa to ne pomeni, da si ne bi šli zgolj pogledati kakšno bolj oddaljeno razstavo ali tekmovanje,« še pravi Pretnar.


Tridnevna razstava je pritegnila veliko pozornosti. Tako v petek kot v soboto so jo obiskale trume vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, od katerih so se mnogi popoldne ali naslednji dan vrnili še enkrat – takrat v spremstvu staršev.(gt)   

Oglejte si tudi