Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Kemisu so izklopili elektriko

Včeraj ob 14:11 je bila Kemisu na Vrhniki izklopljena elektrika na celotnem kompleksu, tudi v delu, kjer skladišči nevarne odpadke. "Kljub temu, da je bilo treba elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu celotnega kompleksa, kjer niso skladiščeni nevarni odpadki, so jo izklopili na celotnem kompleksu, in sicer tudi v delu, kjer skladiščimo nevarne odpadke, in to 10 dni pred rokom za izvršitev odločbe," so zapisali v izjavi za javnosti. V skladišču je trenutno 800 ton odpadkov, približno 70% od teh je nevarnih. "Brez elektrike in vode teh odpadkov ne moremo odstraniti in je njihova usoda negotova."  

V Kemisu se zato sprašujejo kako bo ministrstvo pojasnilo delovanje svojega organa, to je Inšpektorata RS za okolje in prostor, ki je izdalo odločbo, če pride pride do samovžiga ali zametka požara nevarnih odpadkov v Kemisu. V podjetju še izražajo skrb nad odpadki, ki se bodo sedaj začeli kopičiti na dvoriščih podjetij, češ, da bo prišlo do nenadzorovanih odlaganj tovrstnih odpadkov.  

Kot je znano, je inšpektorat ugotovil, da je bazen za požarno vodo črna gradnja. Kemis je s postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja začel takoj v septembru 2019. Šele konec letošnjega februarja pa je Vlada RS sploh odločila, da mora o izdaji gradbenega dovoljenja odločati Upravna enota Vrhnika. ''Potrebovali ste torej pol leta, da ste se odločili o pristojnem organi za izdajo gradbenega dovoljenja," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

gt

Oglejte si tudi