Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Gasilska kronika PGD DG-LB v letu 2021

Petega decembra obeležujemo svetovni dan prostovoljstva-filantropije. V Sloveniji delujejo številni prostovoljci. Med njimi so tudi gasilci, ki predstavljajo hrbtenico Civilne zaščite v RS. Že od leta 1869 gasilci skrbimo za požarno “obrambo” in številne druge aktivnosti na področju civilne zaščite. Gasilstvo v Sloveniji je organizirano s poklicnimi enotami in v večinskem delu s prostovoljnimi gasilskimi društvi. Ravno slednji so najštevilčnejši “filantropi” v naši domovini.  

Gasilci na Drenovem Griču bomo kmalu obeležili stoletnico delovanja. Naši predniki so v kraju, ki je v letu 1924 štel le nekaj deset hiš, ustanovili gasilsko društvo. Skozi burno zgodovino so skrbeli za našo varnost in predstavljali hrbtenico dogajanja v kraju. Na začetku so poskrbeli za osnovne pogoje delovanja. Zgradili so nov gasilski dom in kupili motorno brizgalno. Vseskozi so skrbeli za svoje članstvo. Njihovo tradicijo skrbno negujemo tudi njihovi sodobniki. 

Gasilci pogosto rečemo, da smo kot ena družina. Znotraj naše organizacije delujejo tako mladi kot starejši člani. Tisti, na vrhuncu svojih, moči skrbijo za operativne naloge; mentorji vzgajajo mlade nadobudne gasilce, starejši pa običajno poskrbijo za številne logistične (“hišna dela”) naloge. 

V okviru obeležitve bližajoče se stoletnice društva smo se drenovški gasilci v preteklem letu odločili za nakup novega sodobnega vozila za prevoz moštva GVM-1. Kljub težavam z dobavami avtomobilske industrije, je novo sodobno vozilo v naši garaži. Ob tem se gasilci zahvaljujemo Občini Vrhnika in GZ Vrhnika, ki sta poskrbeli za levji delež financiranja novega vozila. Še posebna zahvala  gre vam krajanom in krajankam KS Drenov Grič-Lesno Brdo, ki ste s prostovoljnimi prispevki omogočili nakup novega vozila. Tako ste vsi vi postali prostovoljci, ki podpirate gasilsko organizacijo. Vrednost novega vozila presega 70.000€. Društvo  je moralo zagotoviti nekaj več kot 20.000€. 

Trenutne epidemiološke razmere nam ne omogočajo slovesnega prevzema novega vozila. Srčno upamo, da bomo v prihodnjem letu skupaj z vami lahko slovesno obeležili nakup novega vozila. 

Epidemija  ni zarezala samo v slovesnosti. Tako smo tudi letos morali prekiniti tradicijo vsakoletne gasilske veselice v kraju, ki nam je prinesla velik delež lastnih sredstev. 

Kljub vsemu pa smo skrbeli za operativno pripravljenost naših članov. Naše gasilske tekmovalne ekipe so se udeležile državnega tekmovanja v Celju. Med njimi moramo posebej omeniti  mladinsko ekipo, ki je osvojila naslov državnih prvakov in se bo naslednje leto potegovala za četrti zaporedni nastop na gasilski olimpijadi. Udeležili smo se tekmovanja za pokal Red Bull 400 na velikanko v Planici. Organizirali smo tradicionalno kolesariado od Drenovega Griča do Novigrada. Prvič letos  je sedem operativnih članov  opravilo poseben športni podvig. Od Ankarana  do Trente so  kolesarili, po prevoženih 160 kilometrih pa so se povzpeli do cilja na vrhu našega “očaka Triglava”. Vse to so opravili v pičlih osemnajstih urah.  

Naši mladinci so uspešno končali tečaj za pripravnika, trenutno pet naših članov nadaljuje usposabljanje za operativnega gasilca. 

Leto, ki se poslavlja, nam je prineslo številne preizkušnje. Epidemija nam je onemogočila običajne socialne stike. Skozi zgodovino smo gasilci dokazovali, da smo se vedno pripravljeni soočiti z novimi težavami. Na srečo smo letos posredovali na zgolj štirih intervencijah. Vse intervencije so bile opravljene varno in brez poškodb naših članov.  

Tako kot ob koncu preteklega leta vam bomo tudi letos za praznik neodvisnosti in enotnosti v vaše poštne nabiralnike dostavili tradicionalni koledar. Priložene položnice  vam bodo omogočile ostati naš podpornik.  

Gasilci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo vam želimo vesele božične praznike,  v prihajajočem letu 2022  veliko zdravja in da bi epidemija čim prej minila. SREČNO 2022!!!!

Oglejte si tudi