Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Mednarodna raziskava vpliv plastike na okolje in zdravje

Ekologi brez meja, okoljska nevladna organizacija, najbolj znana po organizaciji čistilnih akcij Očistimo Slovenijo, je  sodelovala  v mednarodni raziskavi, ki raziskuje vpliv plastike na okolje in zdravje. Nosilec raziskave je mreža Zero Waste Europe.

Cilj raziskave, v kateri  je sodelovalo  5 evropskih držav, je analizirati prisotnost bisfenolov in ftalatov v urinu javnih osebnosti sodelujočih držav. Navedene snovi so pogosti kemični aditivi v plastiki in znani hormonski motilci.

V Sloveniji smo sodelovali: predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, Breda Kutin, župan občine Hrastnik, Marko Funkl, generalni tajnik Ekologov brez meja, Jaka Kranjc, novinarka Dela, Maja Prijatelj Videmšek, podsekretarka na Uradu RS za kemikalije, Lijana Kononenko, vodja enote Depo v Komunalnem podjetju Vrhnika, Edin Behrić, ustanovni član in akrobat skupine Dunking Devils, Maks Veselko, soustanoviteljica prve slovenske zero waste trgovine Rifuzl, Manca Behrič, koordinatorica projekta Čista obala, Andreja Palatinus in okoljevarstvenica Zala Primc. Vsi slovenski vzorci so vsebovali 14 od 17 testiranih ftalatov in vsaj 5 od 11 testiranih fenolov.

Dejstvo je, da je trenutna evropska zakonodaja na področju materialov za stik z živili zastarela in nezadostna do te mere, da ne ščiti več zdravja Evropejcev in Evropejk, kar priznava tudi Evropska komisija, ki je v začetku leta predlagala revizijo. Dokler ta zakonodaja ne bo zaostrena, pa se potrošniki lahko pred nevarnimi kemikalijami zaščitijo z izborom naravne kozmetike in čistil, uživanjem sveže in čim manj embalirane hrane ter izogibanjem izdelkov iz PVC (označeni s številko 3, ) in polikarbonata (PC)

Pričujoči rezultati so tudi motivacija za nadaljevanje pogovorov s proizvajalci in trgovci, ki jih nevladniki v sklopu gibanja Break Free From Plastic pozivajo k ukrepanju in zmanjšanju uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Konec lanskega leta je  luč sveta ugledal globalni popis blagovnih znamk, ki je na tnalo znova postavil največje korporativne onesnaževalce sveta.



Ekologi brez meja



Oglejte si tudi