Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Bo denar odnesel pravico Vrhničanov do zakonitosti in čistega okolja ?

1. Po požaru v Kemisu leta 2017 so novonastale civilne iniciative (CI) zbrale več tisoč glasov podpore občanov. Občinski svet (OS) je izglasoval sklep, da mora Kemis zapustiti Vrhniko. CI EkoVrh (EV) je od občine zahtevala, da na podlagi sklepa OS najame odvetnika in si z njegovo pomočjo začne prizadevati za uresničitev sklepa. Odvetnik je svetoval, da skuša občina postati stranka v postopku.

Po zadnjih volitvah je župan, seznanjen s postopki, zahteval, da Eko Vrh občino v naprej obvešča o izjavah za medije, s čemer je ohromil njegovo medijsko delovanje, kar je bilo glavno orožje v boju proti Kemisu, zasluge pa je občina pripisala sebi, s tem pa prostovoljno delo Eko Vrha namerno prezrla.

2. Na neuradnem posvetu predstavnikov političnih strank in list je župan predstavil predlog kitajskih lastnikov Kemisa. Le-ti, v zameno za umik postopkov, občini ponujajo denar, neuradno. Izražena so bila različna mnenja, kaj storiti s to, po našem mnenju, neprimerno in nezakonito ponudbo. Tu zastavljam nekaj ključnih vprašanj: 

a. Ali ne veljajo v pravni državi zakoni za vse enako? Ali lahko kapital izniči sklep Občinskega sveta, da mora Kemis zapustiti Vrhniko, voljo ljudi in – predvsem – zakonodajo? Ali je mogoče, da v času, ko so župan, okoljski minister in PV iz iste stranke, občinsko vodstvo v svojih objavah skuša dajati vtis, da se ne da nič storiti?

b. Ali je možno, da bi vladajoče stranke in liste, ki so pred volitvami gradile svoje ime prav na boju proti Kemisu, pripravljene prodati lastne (domnevne) vrednote za ponujeni denar? Zakaj se sploh pogovarjajo o tako nespodobni ponudbi in celo tehtajo, ali predlog sprejeti in kako ga izvesti, ne da bi obvestili javnost?

c. Župan mi je na začetku občinske seje, dejal, da sem izgubil kredibilnost, ker sem javnost obvestil o vsebini posveta. Po zakonu o lokalni samoupravi imam kot svetnik dolžnost, da obveščam zainteresirano javnost. Župan zato nima pravice utišati svetnikov, za javnost pa lahko zapre sejo le s sklepom oziroma bi morali biti občutljivi podatki v dokumentu označeni z oznako tajno. Za nameček je bil posvet neuraden in torej ni imel oznake tajnosti. Pojasnila ljudem o vsebini sestanka nimajo nobene povezave s postopki na sodišču in lahko škodujejo le županovemu dobremu imenu, saj so bili podatki podani neuradno. Župan ne sme postaviti lastnega interesa pred zakonito pravico svetnika in pravico javnosti do informacij. Zakaj želi župan utišati glasove za zakonit boj proti Kemisu in državnim institucijam?

Temeljna težava je neiskrenost boja občine proti Kemisu. Skladno z Aarhuško konvencijo, ki jo je podpisala tudi Slovenija, ima vsakdo ustavno pravico živeti v zdravem okolju. Javnost mora imeti dostop do informacij in pravico do soodločanja v okoljskih postopkih, oblast pa je javnosti te informacije in pravice dolžna zagotoviti. Tudi zato so izjave, da mi župan kot svetniku Levice ne bo več dajal informacij, neprimerne in nezakonite.

David Kastelic, svetnik Levice


Odgovor svetniku Levice Davidu Kastelicu

V dopisu gospoda Kastelica je polno insinuacij oz. namigovanj na netransparentno in koruptivno delovanje občinske uprave. Zato podajamo kratek odgovor na takšno pisanje.

Občina Vrhnika je od začetka tega mandata zavezana veljavnemu sklepu občinskega sveta Občine Vrhnika in sicer, da vodi vse pravne postopke zoper Kemis, ki bi lahko omogočili njegovo izselitev. Po večletnih naporih smo preko različnih postopkov uspeli dokazati inšpekcijskim službam, da Kemis ne obratuje v legalno zgrajenih objektih. Objekti trenutno nimajo ustreznih dovoljenj in bi jih morali podreti. Za en objekt je že potek rok rušitve, za drug objekt pa je inšpektorat podaljšal sam rok  rušitve. O posameznih postopkih so bili tako svetniki kot javnost že večkrat informirani. Občina se poleg slovenskih sodišč, poslužuje tudi evropske komisije, ki na pobudo Občine Vrhnika, preverja ustreznost slovenskega zakona o varovanju okolja. Postopek še ni zaključen.

Na osnovi vseh teh inšpekcijskih, upravnih in sodnih postopkov, je prišlo pri Gorenju, kot lastniku Kemisa, do sprememb. Iz njihovega začetnega izključujočega odnosa do Občine Vrhnika, so sedaj izrazili željo po pogovoru. In ker je vprašanje Kemisa zelo občutljivo in pomembno za občane Občine Vrhnika, sem kot župan želel slišati mnenje vseh svetnikov. Zaradi tega sem sklical neformalen sestanek svetnikov, kjer je bilo na začetku rečeno, da želim slišati tudi mnenje Levice. Rečeno je tudi bilo, da pogovor ni za v javnost. Ne želimo namreč, da Kemis dobi občutek, da svetniki niso enotnega mnenja pri še veljavnem sklepu. Temu kot svetnik Levice niste nasprotovali, vendar ste že naslednji dan temo sestanka objavili na družbenem mediju. Glede na postopanje se sprašujem ali morebiti ne zastopate interesov Kemisa. V kolikor bi kot župan želel imeti nek oseben interes, ne bi skliceval sestankov s svetniki, kjer sprašujem po vašem mnenju.

Glede na to, da ste že nekaj let občinski svetnik, bi morali tudi poznati pristojnosti župana in ministra. Ne župan in ne minister ne moreta in ne smeta vplivati na odločitve inšpektorjev, ki bi se seveda morali odločati strokovno in ne politično.

 Župan Daniel Cukjati


Oglejte si tudi