Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Spoštovane in spoštovani!

Živimo v zelo lepi domovini, deželi Sloveniji. Morda nas na to večkrat spomnijo obiskovalci iz daljnih, tujih dežel, namesto da bi se tega zavedali sami. Vsak del naše dežele je edinstven in zagotovo se edinstvenosti našega domačega kraja tudi sami premalo zavedamo. Odprimo oči, pustimo si opaziti.

V teh čudovitih pomladnih dneh, ko nas toplo vreme in sonce vabita na plano, ko nas že malo pesti pomladanska utrujenost, nas v naravi vseeno čaka največ dela. Ker verjamem, da nam ni vseeno, v kakšnem okolju živimo, prijazno vabim vse člane društev, vaških odborov ter vse občane, da se mi v soboto, 6. aprila 2024, pridružite na čistilni akciji. Ob 8. uri se bomo zbrali pred Osetovo vilo, prevzeli rokavice in vreče za odpadke ter se odpravili na teren. V sodelovanju z gasilci, lovci, gozdarji, planinci in s koncesionarjem vzdrževanja cest bomo dobili usmeritve do najbolj problematičnih točk v občini, da bomo skupaj počistili umazanijo, ki jo mnogi brezsrčno odlagajo preko svojega praga, ob ceste, sprehajališča in še kam drugam. Ne le da odlaganje odpadkov onesnažuje naravo, povzroča tudi ogromno škodo, ki lahko celo ogroža življenja, predvsem življenja živali. Te lahko s krmo zaužijejo na tisoče koščkov ostre scefrane pločevine na travnike zavrženih pločevink. Živali lahko zaradi takšne malomarnosti človeka tudi poginejo.

Ne razumem, zakaj nekdo, ki v avtomobilu spije pločevinko pijače, poje sendvič, izprazni vrečko bombonov, embalaže ne more odpeljati s sabo domov in je odložiti v za to namenjen zabojnik. Ne, lažje je vreči odpadke skozi avtomobilsko okno in poskrbeti za čist avto, s tem pa onesnaževati okolico.

Ko gremo v hribe, na sprehod in še kam, s sabo po navadi vzamemo malico, pijačo in kakšno drugo okrepčilo. Za napolnjeno embalažo imamo prostor, za izpraznjeno pa dostikrat ne.

Veliko nesnage v naši okolici je tudi zaradi neodgovornih lastnikov pasjih ljubljenčkov. Psi se pogosto vsepovprek iztrebljajo na razne površine, brezbrižni lastniki pa imajo preveč dela z mobitelom, s klepetanjem in morda niti ne opazijo, kdaj je njihov pes opravil potrebo, kaj šele, da bi počistili za njim, tudi če bi to opazili.

Odrasli smo zgled mladim. Saj veste: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna!«. To drži kot pribito.

Na koncu pa ne morem mimo vseh tistih, ki vestno skrbite za čistočo, lepoto in urejenost našega kraja. Hvala vam. Hvala vsem, ki s svojim zgledom za red, čistočo ter spoštljivo in kulturno obnašanje to prenašate na mlajše rodove. Hvala vsem, ki boste v soboto, 6. aprila, namenili svoj čas, da bomo skupaj počistili za tistimi, ki jih v večini ne bomo nikoli spremenili.

V napovedniku lahko ponovno izbiramo med pestrim naborom dogodkov. Naj poleg čistilne akcije  izpostavim še sveti misijon, ki ga po veliki noči organizira naša župnija. Najprej bomo poskrbeli za okolje, potem pa poskrbimo še za svojo dušo in srce. Obsežen program ponuja, da vsak najde nekaj zase.

Lepo vabljeni in hvala za vse, kar storite, da je življenje v naši občini lepše.

 

Vaša županja Nataša Juhart

 

Oglejte si tudi