Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

VKLJUČITEV NUJNE MEDICINSKE POMOČI ŽALEC V DISPEČERSKO SLUŽBO

S 1. 7. 2020 se Nujna medicinska pomoč (NMP) Zdravstvenega doma Žalec vključuje v Dispečersko službo zdravstva Slovenije (DSZ).

Glavno poslanstvo DSZ je sprejem klica o nenadnem dogodku, ki potrebuje intervencijo zdravstvenih služb na terenu, določanje prioritete sprejetim klicem in aktiviranje ustreznih zdravstvenih intervencijskih ekip glede na naravo in lokacijo dogodka. Vse te aktivnosti se izvajajo v skladu s postavljenimi standardi, ki jih izvaja za to usposobljena oseba-dispečer. DSZ Slovenije postopoma v svoj sistem vključuje vse enote NMP v Sloveniji.

V mesecu juliju pride na vrsto tudi enota NMP ZD Žalec, kar pomeni, da bo od takrat naprej aktivacija ekip NMP potekala samo preko DSZ in enotne številke 112. Torej bo od 1. 7. 2020 dalje aktivacija ekipe NMP možna izključno in samo preko številke 112 in ne več preko stacionarne številke zdravstvenega doma, kot je bila sedaj pogosta praksa prebivalcev naših šestih občin. Vaš klic na 112 bo sprejel dispečer, ki bo po prevzemu potrebnih informacij o dogodku/bolezni/ poškodbi hitreje aktiviral najbližjo ekipo NMP.

Lokacija ambulante NMP še naprej ostaja v prostorih sedeža ZD Žalec in sicer 24 ur na dan in 365 dni na leto, spreminja se samo način aktiviranja, ki bo odslej potekalo izključno preko 112. 

ZD Žalec ima 1 ekipo NMP. Delo te službe pa poteka tako v ambulanti kot na terenu, zato se včasih zgodi, da je ekipa NMP na terenu in je ZD zaklenjen. V kolikor se znajdete v takšni situaciji, poiščite pomoč v kateri izmed bližnjih ambulant NMP ali v urgentnem centru Celje ali pokličite 112.

Do dokončne sistemske ureditve DZS v prehodnem obdobju za posvet z dežurnim zdravnikom ostaja v uporabi tudi stacionarna telefonska številka ZD-ja, ki bo s popolnim prehodom ukinjena. Za vse ostale informacije pa je že danes na voljo telefonska številka informacij 03 713 43 00 vsak delovnik med 7:00 in 14:00 ali spletna stran www.zd-zalec.si Na tej številki dobite informacije glede delovanja posameznih ambulant ZD Žalec, naročanja in nadomeščanja zdravnikov. 

KDAJ POKLICATI NA 112: nujna stanja, ki potrebujejo oskrbo na mestu dogodka so: zastoj dihanja, nenadna izguba zavesti, bolečina v prsnem košu, dušenje, nenadno nastala močna bolečina v trebuhu, huda alergijska reakcija, epileptični napad, vročinski krči, prometne nesreče, poškodbe, pri katerih bolnik ne more več hoditi, nenadno nastala nepokretnost oz. nenadno močno poslabšanje že znane kronične bolezni.

HIŠNI OBISKI: za hišne obiske se je potrebno dogovoriti z osebnim zdravnikom, ki hišni obisk opravi v dogovoru z vami. Za nujne hišne obiske pa je potrebno klicati na številko 112.

 

dr. Hana Šuster Erjavec, 
direktorica Zdravstvenega doma "dr. Jožeta Potrate" Žalec

 

Oglejte si tudi