Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Z GLAVO V OBLAKIH NA PORTUGALSKO

Projekt Head in the clouds programa Erasmus na naši šoli živi že drugo leto. Z učenci smo dodobra obdelali naravoslovne teme na področju vremena. Spoznavali smo imena oblakov, ekstremne vremenske pojave, instrumente za merjenje vremena, naredili vremenske namizne družabne igre, obiskali center naravoslovnih znanosti v Mariboru in preko učiteljev spoznavali Francijo in Slovaško. Tokrat sva se učitelja Maja Jerman in Jože Toplak udeležila mednarodnega projektnega srečanja na Portugalskem. Portugalci so del ekipe projekta Head in the clouds, ostali člani pa smo Slovenci, Francozi, Slovaki, Španci, Latvijci, Bolgari in Grki.

Srečanje smo pričeli v Lizboni, kjer smo si po prvem sestanku najprej ogledali Lizbono in njene znamenitosti. Seveda nismo izpustili znamenitega akvarija oceanskih voda in življenja v njem, ki je največji v Evropi, in centra znanosti za otroke, kjer smo preizkušali različne naravoslovno-tehnične eksperimente.

Naša partnerska šola se nahaja v kraju Portalegre, ki leži tik ob španski meji, bolj na JV države. Ogledali smo si partnersko šolo Jose Regio in vse podružnične šole, ki jih ni malo. Učencem na Portugalskem sva z gospodom Jožetom predstavila našo šolo, naš kraj in tudi našo ljubo Slovenijo. Naših športnikov, kot sta Tina Maze in Peter Prevc, ne poznajo, saj snega ravno nimajo, če pa že zapade kakšna snežinka, jim snežna podlaga ne omogoča zimskih športov kot pri nas. Prav dobro pa poznajo naš oblak, saj ko sva povedala, da pri nas angleška beseda cloud pomeni oblak, so to brž povezali z Janom Oblakom. Nogomet je njihov nacionalno najmočnejši šport in vsi so zagreti navijači, ponosni na svojo reprezentanco in klube.

Portalegre je mestece z nekaj več kot 24.000 prebivalci. Imajo čudovito katedralo, postavljeno na mestnem hribu, s katere je razgled po mestu, ki je terasasto grajeno. Mesto je nekoč imelo tovarno plute, danes pa le še dva visoka dimnika pričata o njenem obstoju, lahko pa si ogledaš muzej. Imajo tudi zelo slavno tovarno tapiserij, ki slovi po zelo natančnih vozlih. Njihovi izdelki na trgu dosegajo vrednost tudi več tisoč evrov.

Mesto je znano po plutovcih, ki so nasajeni v okolici. Njihovo skorjo debla odrežejo do višine dveh metrov. Drevo potem označijo s številko, da vedo, kdaj so ga obrezali, saj ga lahko ponovno obrežejo šele čez devet let. Izdelki iz plute, kot so denarnice, posode za shranjevanje živil, torbice, kravate, ogrlice in še marsikaj, so razširjeni po vsej Portugalski. Njihovi plutovinasti zamaški za vino so v svetu najbolj cenjeni.

Šolski sistem na Portugalskem je podoben našemu, le šole imamo pri nas precej bolje opremljene, tako vizualno kot tudi tehnično. Učenci so zelo odprti, prijazni in komunikativni, seveda pa (tako kot pri nas) tudi radoživi. Portugalci so nasploh zelo gostoljubni in se radi družijo. Z gospodom Jožetom sva na šolskem vrtu zasadila granatno jabolko in ga poimenovala Kristjan. Dobil je slovensko zastavo, takot kot so ostala drevesa dobila zastave držav partneric projekta. S Portugalske sva odnesla lepe vtise in nove naloge za naš projekt, ki ga bomo izvajali še to in naslednje šolsko leto. 

Oglejte si tudi