Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

VSESLOVENSKO SREČANJE NA VRANSKEM

»Naš korak se vrti že pol stoletja«
Paraplegiki in tetraplegiki iz vseh devetih pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije smo se 15. junija 2019 ob 50-letnici organizacije zbrali na vseslovenskem srečanju na Vranskem. Člani, svojci in sodelavci  so se lahko v cerkvi sv. Mihaela najprej udeležili sv. maše, ki jo je daroval ljubljanski škof msgr. dr. Franc Šuštar, nato pa se družili v večnamenski dvorani Vrana.

Predsednik Zveze Dane Kastelic je v pozdravnem nagovoru omenil, da je naša organizacija ena izmed najustvarjalnejših in uspešnih reprezentativnih invalidskih organizacij v Sloveniji in da imamo paraplegiki v razvojni strategiji invalidskega varstva uspešno in zgledno prakso, ki jo skupaj z devetimi lokalnimi društvi uresničujemo na državni in lokalni ravni. Nanizal je še vrsto naložb in dosežkov, ki pa ne bi bili tako vidni brez Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij.

Zatem smo številni udeleženci srečanja prisluhnili slavnostnemu govorniku podpredsedniku Državnega sveta Matjažu Švaganu in županu Občine Vransko Francu Sušniku, ki nam je ob tej priložnosti predstavil pomembnejše dejavnosti in znamenitosti občine – od sakralnih objektov, muzeja motociklov, gasilske zbirke, gostinske ponudbe do Centra varne vožnje.
Petdeset let je jubilej, ko smo se s priznanji zahvalili najzaslužnejšim članom, sodelavcem in ustanovam. Plakete smo podelili že na proslavi v Pacugu, na srečanju pa smo podelili še pisna priznanja.

Vseslovensko srečanje sta s plesno točko popestrila paraplesalec na invalidskem vozičku Nino Batagelj in soplesalka Sara Štirn, obogatila pa plesna skupina Folklornega društva Vransko. Prijetno pa je presenetil tokratni moderator prireditve – paraplegik in stand up komik Aleš Sečnik. Z domiselnimi dovtipi na »naš račun« je požel bučen aplavz. Res je bil dober!
Sledilo je presenečenje popoldneva – rojstnodnevna torta velikanka, na kateri je pisalo: »Paraplegiki in tetraplegiki – vse najboljše.« In na njej je bil tudi logotip naše organizacije. Torta pa ni bila samo lepa, ampak tudi izredno okusna. S hidrofilnimi katetri in darilnimi vrečkami z vzorci se je predstavilo podjetje TIK Kobarid,
d. o .o in Tohmy F. E., d. o. o., za okrepčilo je poskrbela Pekarna in slaščičarna Brglez Vransko, za razvedrilo pa Savinjski kvintet. Ob tej priložnosti se Občini Vransko zahvaljujemo za gostoljubje in sodelovanje na športnem področju.

 

Zveza paraplegikov Slovenije

Jože Globokar

 

 

Oglejte si tudi