Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Blagoslov križa na Vranskem

V nedeljo, 10. novembra, ob treh popoldne, ko nas je za hip tudi sonce razveselilo s svojimi sončnimi žarki, smo se zbrali pri blagoslovu križa na Vidmu  Novo naselje. Ta križ, ki ga je blagoslovil domači župnik Jože Turinek, je bil na tem križpotju zaradi različnih razlogov sedaj postavljen že tretjič. Zahvaljujemo se gospe Faniki Florjan, ki je dobrosrčno sprejela križ na svojo posest in s tem pripomogla k ohranitvi križa na tem kraju, kateremu pripada od nekdaj.

Križ simbolizira bistvo krščanstva, to je simbol Križanega, simbol vere in odrešitve. Kristusov križ nas uči, da sta v življenju poraz in zmaga; uči nas, naj se ne bojimo slabih trenutkov, ki so lahko osvetljeni ravno s križem, znamenjem zmage Boga nad zlom.

Naši pokrajini dajejo značilni pečat nabožni spomeniki – biseri naše kulturne dediščine  kapelice in križi, ki so najrazličnejših oblik in izvirajo iz različnih obdobij. Znamenja in križi imajo vedno posebne pomene, ne le za verujoče. Ob starih prometnih in romarskih poteh stojijo kot kažipoti, kot zasebni spominski kraji spominjajo ljudi na tragične dogodke ali pa izražajo zahvalo in izpolnjeno zaobljubo za uslišane prošnje v stiskah. Prav je, da znamenja sprejemamo in spoštujemo ter s tem ohranjamo kulturno dediščino za prihodnje rodove.

Zahvala vsem, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi dogodka, gospodu Milanu Brišniku pri iskanju zgodovinskih podatkov in vsem, ki so poskrbeli za pogostitev lepega števila udeležencev.

 

    Nataša Juhart


 

Oglejte si tudi